Driven demokratitjänare

15 juni 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Daniel Rezai
Foto: Tomas Ohlsson

Som barn ville Daniel Rezai alltid prata med och vinka till poliserna som dök upp i Angered. På högstadiet fick drömmen om polisyrket honom att motstå grupptrycket från struliga kompisar och i dag känner han stolthet när han berättar att han är polis.

Daniel Rezai
Målinriktad Kollegorna skojar lite om Daniel Rezais hurtighet och att han gärna klarar av träningen på tidig morgon. Att ta apostlahästarna till jobbet, cirka tre kilometer, är ett praktiskt sätt att få till konditionsträning. Foto: Tomas Ohlsson

Som barn ville Daniel Rezai alltid prata med och vinka till poliserna som dök upp i Angered. På högstadiet fick drömmen om polisyrket honom att motstå grupptrycket från struliga kompisar och i dag känner han stolthet när han berättar att han är polis.

fakta daniel rezai

Ålder:25 år
Bor: Centrala Göteborg
Familj: Mamma, styvfar och lillasyster

Intressen:
Kör motorcykel och tränar.
Har på sista tiden snöat in på crossfit. Är medlem i en så kallad crossfitbox och tränar regelbundet.
Han säger att han på sikt har ett yrkesmässigt mål med sin träning men vill i skrivande stund inte avslöja vad det är.

Intill Älvrummet, som på hemsidan beskrivs som ett hus tillägnat Göteborgs utveckling, sitter en pojke. Eller en ung man kanske vissa skulle föredra att kalla denna tonåring för. Han har huvan uppdragen och en keps som gör att ansiktet hamnar helt i skugga, så åldern är svårbedömd. När polisbussen närmar sig reser han sig och börjar gå, bort från poliserna. Han blir strax genskjuten och stoppad.

Daniel Rezais chef Mikael Holmgren tar ett lätt grepp kring killens handled och Daniel Rezai frågar vad han heter och när han är född. För ett otränat öra går det inte att höra skillnaden på persiska som Daniel talar och dari som den unge afghanen svarar på.  Daniel Rezai jämför det med skillnaden mellan svenska och norska.

”Där mina föräldrar kommer ifrån är polisen mot folket. Här finns vi för att hjälpa folket”

Daniel Rezai kan persiska därför att hans mamma är från Iran. Hon kom till Sverige som 19-åring, mitt under brinnande Iran-/ Irak-krig och när sonen sökte sig till gränspolisen var hennes erfarenheter med honom.
– Jag minns att hon berättade att hon rökte och att det var en polis som sa till henne att hon borde sluta med det för att det var farligt. Hennes reaktion var förvåning över att polisen faktiskt brydde sig om henne. Där mina föräldrar kommer ifrån är polisen mot folket. Här finns vi för att hjälpa folket. Därför är jag extra stolt över att få vara människors första kontakt med Sverige och kanske med demokrati, säger han.

Daniel Rezai jobbar i en så kallad rök-grupp. Rök står för rörlig kontrollgrupp och har fokus på gränsöverskridande brottslighet och inre utlänningskontroll.  Redan som barn ville Daniel Rezai alltid vinka till och prata med poliserna som rörde sig i Angered där han bodde då. I högstadiet stod han emot grupptrycket som fanns bland bråkigare kompisar, inte bara för att vara en förebild för sin lillasyster. Han gick på Bernadottegymnasiet i Göteborg, för elever som vill satsa på ett uniformsyrke. Under gymnasietiden fick han praktisera på både ambulansen och brandkåren, men han tyckte att det var tråkigt.
– Jag har alltid haft siktet inställt på att bli polis. Det andra var inte intressant, säger han.
Han vill gärna jobba nära ungdomar och en stor del av arbetet i rök-gruppen går ju ut på att ha kontakt med unga, även om en hel del gränsöverskridande brottslighet är kopplad till betydligt mer luttrade brottslingar.

Blicken är på något sätt långt borta där inne under kepsen och huvan.  Det kommer fram att den unge afghanistanske killen är 16 år. Det efter några turer där han angett olika födelseår. Daniel Rezai förklarar att det kan bero på att man har olika kalendrar i Afghanistan och Sverige. Polisernas intuition om att något inte stod rätt till stämde. Killen är lyst eftersom han försvunnit från sitt boende.
– Han trivs inte på det boendet han är på nu, förklarar Daniel Rezai.
Nu följer ett antal samtal till boendet och till ungdomens gode man och som det verkar kommer han att få flytta tillbaka till ett boende där han varit innan och trivts bättre. Han uppmanas att sluta hänga vid Älvrummet. Daniel Rezai och hans kollegor känner ibland att de fungerar lite som socialtjänsten när de är ute på jobb.

Till lunch köper Daniel Rezai gös med stekt potatis i saluhallen. Han gillar husmanskost och är tjenis med killen i disken. De utbyter några meningar om helgen som gått. Kollegorna har matlådor och samtalet kring lunchbordet kretsar en del kring rök-kollegan Pers italienska helgmiddag som spiller över på måndagslunchen.

Trots alla de citationstecken som frekventerar debatten om ensamkommande flyktingbarn är de här killarna ofta minderåriga när de kommer till Sverige enligt poliserna. En del ljuger sig yngre, några äldre för att få vara ifred för socialen. En tolvåring som bor i ett ödehus är den yngsta pojken gränspoliserna i Göteborg har koll på just nu. Ungdomarna, som ofta är från Afhganistan och Marocko, löper enligt Mikael Holmgren mycket stor risk att rekryteras till helt fel nätverk. Personerna som knyter dem till sig och använder dem till att sälja droger och begå brott är svåra att komma åt till stor frustration för Daniel Rezai och hans kollegor. De utger sig bara för att vilja ”hjälpa”.

Efter lunch rullar poliserna ner till en parkeringsplats som tagits över av EU-migranter. Runt parkeringen är det kraftigt nedskräpat och poliserna påpekar detta för migranterna som sopar lite tafatt kring skräphögarna. Att få dem att lämna parkeringen tycks inte vara görbart då flera av bilarna inte är i skick att rulla därifrån. Poliserna bötfäller en man som kommer åkande i en bil med dubbdäck och missat bälte. Böterna betalas direkt kontant, vilket är en lösning som bara ett fåtal poliser har arbetsverktyg för förklarar Daniel Rezai. Men det är en stor fördel när man har att göra med personer som är mer eller mindre tillfälligt i landet.  Annars är det inte mycket gränspoliserna kan göra åt oredan på parkeringsplatsen. När det gäller personer från andra länder inom EU fastnar poliserna ständigt i olika varianter av moment 22.

”Att vara någons kanske första kontakt med en demokrati som polis är något stort.”

En viktig del av rök-gruppens uppdrag ligger i att hitta personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd. En verksamhet som mellan varven får mycket negativ uppmärksamhet, inte minst i media. Många blandar också samman rök-verksamheten med verkställigheten som sköts av andra poliser.
– Personligen tycker jag att Sverige är ett land med många möjligheter att få stanna. Och om fel personer blir kvar kan man ju också säga att de tar en plats från de som verkligen behöver vara här, säger han.
På frågan om han tror att hans mamma hade fått stanna i Sverige även i dag, då reglerna är hårdare än vid tiden för kriget mellan Iran och Irak som hon flydde från, svarar Daniel tveklöst ja.
– Det var ju krig. Flyr man från krig får man stanna.
Daniel Rezai tror att flyktingar som gömmer sig många gånger gör det för att de har fått fel information. Eller att de helt enkelt inte är utsatta för ett tillräckligt stort hot för att ha rätt att stanna.

Gränspolisens jobb är komplext, menar Daniel Rezai och borde på sätt och vis uppvärderas.  Det har pratats en del om ett utbildningsmärke, liksom det som finns för till exempel hundförare eller sjöpolisen. Daniel Rezai är av den uppfattningen att man inte kan klaga på något man inte försöker förändra själv. Därför har han gjort ett förslag på ett utbildningsmärke för gränspolisen som nu ligger på NOA:s bord.
– Att vara någons kanske första kontakt med en demokrati som polis är något stort. Ett utbildningsmärke för gränspolisen skulle jag bära med stolthet.

Skapade Polisappen

När han gick på polisutbildningen i Växjö tyckte Daniel Rezai att man både som student och som polis har väldigt mycket information att förhålla sig till.
Han har alltid varit intresserad av IT, teknik och prylar.
– Och visst finns det lathundar här och där på nätet men det är ju inte alltid man är uppkopplad.
Därför skapade Daniel Rezai Polisappen som innehåller saker som regler för mönsterdjup på bildäck, telefonnummer till viktiga  samhällsfunktioner och instruktioner för första hjälpen på ett och samma ställe.
Appen, som enligt Daniel Rezai var den första i sitt slag, vänder sig främst till poliser och polisstudenter men skulle också kunna vara till användning för andra. Den blev dock aldrig godkänd av dåvarande Rikspolisstyrelsen som officiellt verktyg. Dock finns appen kvar.

Om rök

Rökgruppen jobbar med inre utlänningskontroll och namnet är en förkortning för rörlig kontrollgrupp. I Daniels grupp ingår, förutom han själv, ytterligare tre poliser och en civil dokumentexpert.
Två tredjedelar av gränspoliserna i Göteborg jobbar i dag på Landvetter med yttre gränskontroll.
Men till hösten kommer Daniel Rezais rökgrupp, som nu är den enda, att få sällskap av en till.

 

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst