Annons
Annons

”Jag slogs för mitt liv”

16 juni 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Patrik Lundin/Aftonbladet
Foto: Patrik Lundin/Aftonbladet

Det blev ingen vanlig dag på jobbet för teknikerna vid Uppsalapolisen när de plötsligt stod öga mot öga med den brottsmisstänkte.
– Jag han tänka många tankar när smällen tog, säger Tommy Rinaldo som träffades i huvudet av en grov kätting.

Foto: Patrik Lundin/Aftonbladet
Foto: Patrik Lundin/Aftonbladet

Det blev ingen vanlig dag på jobbet för teknikerna vid Uppsalapolisen när de plötsligt stod öga mot öga med den brottsmisstänkte.
– Jag hann tänka många tankar när smällen tog, säger Tommy Rinaldo som träffades i huvudet av en grov kätting.

Tommy Rinaldo säger att han mår bra. Det gjorde han redan dagen efter händelsen då han var tillbaka på jobbet efter det tragiska drama som utspelade sig i Uppsala i början av maj. Ett drama som slutade med två skadade poliser och att en man polisen jagat sköts till döds.

Tommy Rinaldo
Tommy Rinaldo

Tommy Rinaldo och hans kollega Nils Myhr hade kommit till en fastighet i centrala Uppsala för att göra en teknisk undersökning av en lägenhet där ett misstänkt mordförsök ägt rum. Mannen som ska ha stuckit och slagit sin sambo var ännu på fri fot. Därför ville de båda teknikerna gärna ha kvar en patrull som bevakade huvudingången till bostadshuset.
– Vi var visserligen beväpnade och jag hade faktiskt min batong med mig men vi är ju ganska oskyddade när vi kanske ligger på golvet och kryper, säger Tommy Rinaldo till Polistidningen.

Efter att ha varit ute och hämtat sin utrustning i bilen råkade de båda åka upp en våning ovanför den aktuella lägenheten. Samtidigt som de klev ur hissen klev någon de känner igen ur hissen intill.
– Vi hade ju fått se en passbild på den misstänkte och vi såg ganska fort att det var han så vi frågade honom om namn och bad honom ta upp händerna ur fickorna, berättar Nils Myhr.
Tommy Rinaldo minns också att han tog tag i mannens handled varpå denne slet fram en kätting med ett kraftigt hänglås.
– Jag tror att han träffade på första eller andra svingen.

Tommy Rinaldo kände direkt att det kom blod och hann tänka många tankar där i det trånga trapphuset. Både han och kollegan beskriver ett kaos där mannen vevade med kättingen och de båda överraskades av att han var så svår att övermanna.
– Jag är ganska stor och tung men klarade inte av honom, säger Nils Myhr.
– Jag upplevde verkligen att jag slogs för mitt liv, säger Tommy Rinaldo.
Båda hann tänka på alternativet att använda sina vapen, men slog det snabbt ur hågen då det var för trångt. De valde i stället att backa ut. Den misstänkte försvann troligtvis ut genom sin egen lägenhet.

Nils Myhr
Nils Myhr

Några timmar senare gjorde två andra poliser, som normalt jobbar med grov brottslighet på väg, ett försök att gripa mannen utanför centrala Uppsala. Ett försök som slutade med att en av poliserna knivskars och den brottsmisstänkte sköts till döds. Händelsen utreds, enligt rutinen, av särskilda åklagarkammaren.

Tommy Rinaldo tycker att det bästa sättet att bearbeta händelsen har varit att få berätta den om och om igen för kollegorna.

Varken han eller kollegan Nils Myhr har någonsin råkat ut för något liknande och speciellt inte i rollen som tekniker. Båda har tänkt mycket på vad som hade kunnat hända. Om det hade varit deras civila kollega som jobbade till exempel, som har kläder snarlika polisens men inte har polisiär utbildning eller möjlighet att använda tvångsmedel.
– Om han hade haft en kniv redan då eller en pistol, då hade vi kanske inte varit här, säger Tommy Rinaldo.

Händelseförloppet

På förmiddagen den 2 maj fick polisen ett larm om en misshandel i en bostad i Forumgallerian, Uppsala.

Vid 13-tiden kom två tekniker, Tommy Rinaldo och Nils Myhr, till den aktuella lägenheten och stötte där ihop med den misstänkte som slog en kätting i bakhuvudet på Tommy Rinaldo, och sedan undkom poliserna.

Efter ett stort polispådrag påträffades mannen vid 16-tiden av en annan patrull i en annan del av Uppsala. Vid försök till gripande ska den misstänkte åter ha gått till attack och en av poliserna knivskars i armen.

I samband med detta sköts gärningsmannen med tre skott och avled av sina skador.

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst