Annons
Annons

Rapport lyfter missnöje med chefstillsättningar

11 september 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Statskontoret väntas rikta skarp kritik mot omorganisationens genomförande och resultatet så här långt. Detta enligt Aftonbladet, som tagit del av innehåll i Statskontorets första delrapport om polisens omorganisation. (Uppdaterad 19.10)

Statskontoret väntas rikta skarp kritik mot omorganisationens genomförande och resultatet så här långt. Detta enligt Aftonbladet, som tagit del av innehåll i Statskontorets första delrapport om polisens omorganisation. (Uppdaterad 19.10)

Rapporten, som enligt uppgift ska presenteras 30 september, lyfter bland annat fram att det finns ett utbrett missnöje med hur chefstillsättningarna gått till, uppger Aftonbladet. Det gäller dels de 2500 tillförordnade cheferna, som tillträdde vid övergången till den nya organisationen och dels att en mängd chefer senare tillsatts genom arbetsledningsbeslut istället för via ett rekryteringsförfarande.

Ingen riskanalys genomfördes inför omorganisationen, till skillnad från exempelvis vid Försäkringskassans omorganisation, där riskanalysen även följdes upp månadsvis, skriver Aftonbladet.

Och en av huvudtankarna med omorganisationen var att fler poliser skulle finnas ute bland folk, men där upplever många att resultatet blivit det omvända. Mer än hälften av lokalpolisområdescheferna menar att de operativa resurserna blivit mindre sedan omorganisationen, enligt en tidigare undersökning. Och trots resursbristen fanns så sent som i våras över hundra medarbetare, placerade på regionkanslierna, – utan arbetsuppgifter, uppger Aftonbladet.

Detta stämmer inte, hävdar Annika Stenberg, chef för region Syd. Hon uppger att detta är ett faktafel i utkastet till rapport som man har påpekat. Enligt Annika Stenberg var 65 i hennes region interimistiskt placerade vid regionkansliet i våras, men alla  arbetar ”väldigt förtjänstfullt varje dag i kärnverksamheten” skriver hon till Polistidningen och fortsätter:

”Idag har vi 23 kvar och jag har och har haft järnkoll på varje namn och var de faktiskt arbetar och med vad genom vår omställningsfunktion.”

Klockan 19 på söndagkvällen publicerar Aftonbladet artikeln: ”Polischefernas nya uppdrag: Utvärdera utbudet i kafeterian”, där även Polisförbundets ordförande Lena Nitz kommenterat Aftonbladets uppgifter.

I en undersökning bland landets åklagare uppgav närmare hälften av dem att samarbetet med polisen blivit sämre medan fyra procent svarade att det blivit bättre. ”Framförallt har handläggningstiderna blivit sämre,” skriver Aftonbladet.

Illustration: Jens Nyström
Illustration: Jens Nyström

Uppsnappat på Twitter:

Patrik Engström @Pat_Eng: ”Innan en drar för omfattande slutsatser av dessa brottstycken kan det vara värt att läsa uppdraget till @Statskontoret /…/ omfattar tre rapporter. Detta är den första och omfattar främst omorganisationsprocessen, inte myndighetens nuvarande tillstånd.”

Brokopp @brohopp: ”Länge hade Polisförbundet helt fel, sedan har man allt eftersom erkänt vissa problem, och snart detta …”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst