Annons
Annons

”Jag ville vara kvar”

29 november 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nina Åströms dagpass förvandlades till nästan 19 timmar som pic i ett omfattande eftersök.

Nina Åströms dagpass förvandlades till nästan 19 timmar som pic i ett omfattande eftersök.

Nina Åström
Nina Åström

– Vi rullade ut från Avesta mot Falun för att ersätta poliser som hade APM och när vi kommit ungefär halvvägs kom ett larm om en försvunnen person, berättar Nina Åström.
Det rörde sig om en äldre man i Bjursås, tre mil norr om Falun.

Nina Åström utsågs till pic, vilket hon under sina dryga fem år som polis aldrig varit i skarpt läge förut.
– Innan vi kom igång kände jag mig ganska luftlandsatt. Vi fick inte fram kartor och så och jag tänkte vad gör jag nu? Men sedan hade jag ju jättebra stöd av räddningsledare, vakthavande befäl och MSO*.

Det blev en stor operation med en helikopter från Stockholm, hundpatruller både från polisen och från hemvärnet och ledstångssök. Först när klockan blivit midnatt kom Nina Åström därifrån. Hon gissar att patrullen som skulle ha ersatt henne och kollegan helt enkelt ingick i eftersöket och någon övertalighet hade de inte, så hon fick helt enkelt fortsätta jobba. På natten tog ett yttre befäl över.
– Men jag kände lite att jag ville vara kvar. Det var ett intressant case att jobba med och jag hade ju velat hitta personen, säger hon.

Vid kvart i två var Nina Åström och hennes kollega tillbaka på stationen i Avesta och kunde avsluta passet. På fredagskvällen var det dags för nattpass, men då var hon tillbaka på sin ordinarie tjänst på IGV Avesta.

På lördagen avbröts de aktiva sökinsatserna efter den försvunne. Enligt Nina Åström ska han ha varit i mycket god fysisk form och man kan ha missbedömt hur långt han hunnit gå. Dessutom var väderförhållandena ogynnsamma och skogen tät och svår för helikoptrarna att söka av. I skrivande stund har mannen ännu inte återfunnits.

*managing search operations = polis med specialkompetens på försvinnanden.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst