Annons
Annons

”Risken är att man
tar för små steg”

21 december 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Under hösten har Polismyndigheten genomfört en översyn av omorganisationen. Ett antal beslut kopplade till detta väntas tas i början av nästa år, berättar Emma Cronberg, polisernas huvudskyddsombud, som är delaktig i översynen.

Under hösten har Polismyndigheten genomfört en översyn av omorganisationen. Ett antal beslut kopplade till detta väntas tas i början av nästa år, berättar Emma Cronberg, polisernas huvudskyddsombud, som är delaktig i översynen.

Emma Cronberg

”Grunden för reformen ligger fast” är namnet projektet, som går ut på att identifiera vad som behöver justeras. Uppdraget är att fånga upp vilka de största problemen är och sedan redovisa detta indelat i två kategorier: Det som går att åtgärda snabbt med direkta beslut samt sådant som kräver större insatser eller ytterligare utredning.

Emma Cronberg vill i den här fasen inte berätta om konkreta detaljer. Det hon kan säga är att man spaltat upp ett 20-tal frågor som polisledningen ska besluta om efter en riskbedömning på andra sidan årsskiftet. Hon berättar att hon inledningsvis upplevt en tydlig önskan även från arbetsgivarsidan att få upp problemen på bordet.

Nu befarar hon dock att man inte kommer att vidta tillräckligt kraftfulla åtgärder för att rätta till problemen. I så fall kommer man inte att uppnå reformens intentioner om att komma närmare medborgarna och förstärka utredningsförmågan, menar hon.
– Risken är att man tar för små steg. Jag tror inte att politikerna bryr sig om hur vår organisation är uppbyggd. Jag tror att de bryr sig om att medborgarna är trygga, att resultaten vänder och vi kommer när man ringer 112.

Emma Cronberg hyser inget hopp om någon quickfix.
-Kanske får vi till en riktigt väl fungerande organisation om ett antal år. Parallellt måste man förbättra arbetsvillkoren så att fler vill bli poliser, att de som är det stannar kvar i yrket och att de som slutat söker sig tillbaka till polisen.

 

”Det är svårt att sortera bort vad som är allmän ombyggnadsröra och vad som är strukturellt fel. Det kan vi bara avgöra tillsammans. Vi sätter nu igång en översyn av omorganisationen.”

Rikspolischef Dan Eliasson berättade om översynen på Polisförbundets Kongress i slutet av september.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst