Annons
Annons

Pan: Lena Tysk behåller jobbet

25 januari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, åtalas för ofredande av en av sina underställda lopochefer. Hon kommer inte att förlora jobbet om hon fälls.
(Uppdaterad  12 april)

Ofredandet ska enligt stämningsansökan ha bestått i att Lena Tysk, i samband med ett ledningsgruppsmöte den 18 oktober, skrikit eller med hög röst sagt:
”vad faan har du sagt till pressen” eller liknande. Därefter ska hon ha tryckt upp en mobiltelefon nära lopo-chefens ansikte och skrikit ”du är döööd” och ”du får aldrig mer tala med pressen” samt ”nu får du ordna upp det här” eller något liknande.

När uppgifter om att Lena Tysk skulle ha hotat en underställd efter dennes kontakt med medierna publicerades anmälde Lena Tysk sig själv. Hon har under tiden förundersökningen pågått varit omplacerad.

I stämningsansökan, daterad 24 januari, framgår att Lena Tysk förnekar brott. Där står även att tingsrätten bör överväga att inhämta ett yttrande från Pan, polisens ansvarsnämnd.

Lena Tysks advokat, Johan Eriksson, menar att uttalandena i fråga inte är kriminaliserade och han anser sig ha stöd för denna slutsats i HD:s praxis.
-Det finns sociala idéer om hur man ska bete sig mot varandra, men det här är inte brottsligt. Det här är en rätt viktig gräns för domstolarna att sätta, säger han till Polistidningen.

Åklagaren Lena Kastlund menar å sin sida att det här är ett speciellt fall, med särskilda omständigheter som att Lena Tysk är överordnad, att det ska ha inträffat inför andra, på ett hotell, och att det går på tvärs emot meddelarfriheten.
-Lena Tysk vidgår inte att hon sagt det här. Men nu är det tingsrätten som får avgöra, säger Lena Kastlund till Polistidningen.

Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet Västmanland, poängterar att Lena Tysk är polisområdets högste chef.
-Må rättvisan ha sin gång, men fällande dom eller ej är egentligen en ickefråga. Förtroendedelen är körd. Det vi nu behöver är ett nytt ledarskap, säger han.

Den 8 februari meddelades att Lena Tysk på egen begäran lämnar sitt uppdrag som polisområdeschef i Västmanland.
”Detta är jag skyldig alla engagerade och kompetenta medarbetare som kämpar i verksamheten varje dag” uppger hon på Polisen.se.
”Lena Tysks kompetens kommer tillvaratas på regionkansliet”, meddelar Carin Götblad, chef för region Mitt i samma pressmeddelande.

26 april hålls rättegången och Pan har vid sitt senaste sammanträde kommit fram till att Lena Tysk kan jobba kvar som polis, även vid en fällande dom.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst