Annons
Annons

Oenighet om polisens budgetunderlag

28 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Får inte Polismyndigheten mer pengar inför 2018 kan man redan i år tvingas säga upp anställda. (Uppdaterad.)

Polismyndigheten begär ett budgettillskott på 3,9 miljarder kronor 2018-2020. Detta bland annat för att ha råd att anställa 1500 fler poliser. Det framgår av det budgetunderlag som lämnats till regeringen. (Uppdaterad.)

Där står också att Polismyndigheten räknar med att finansiera en del av sina planerade nyanställningar med effektiviseringar. Men får man inte besked om mer pengar inför 2018 kan man redan i år tvingas att säga upp folk. Detta då en rad tjänster i dagsläget finansieras genom överskottet från i fjol samt genom årets anslagskredit. Till TT säger rikspolischef Dan Eliasson:
– Utredningssituationen riskerar att försämras, vi kan inte genomföra de ambitionshöjningar på terrorbrott och IT-brott som vi anser är nödvändiga och vi kan inte vara lika närvarande i de utsatta områdena som vi skulle önskar.

Polisförbundet skriver i en kommentar att den begärda förstärkningen inte kommer att räcka till för den uppvärdering av polisyrket som Polismyndigheten säger sig vilja göra.
– Det är positivt att rikspolischef Dan Eliasson säger att han vill uppvärdera polisyrket och vara en attraktiv arbetsgivare. Men det kan vi inte se vare sig i budgeten eller i äskandet på 3,9 miljarder, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Polisförbundet lämnade förhandlingen om budgetunderlaget i oenighet med arbetsgivaren.
– Det beror främst på att uppföljning av verksamhet, intern styrning och kontroll samt det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar som det ska. Budgetunderlaget är inte så transparent att vi kan identifiera de verkliga behoven för verksamheten, säger Lena Nitz.

Fotnot: Staten gick 40 miljarder kronor plus 2016 jämfört med prognosen, enligt siffror från SCB. Pengarna går till att betala av statsskulden, skriver SvD.
Regeringen presenterar sitt förslag till vårändringsbudget tisdagen den 18 april.

Läs mer om Polismyndighetens budgetunderlag här

Läs hela Polisförbundets budgetkommentar här

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst