Annons
Annons

Polisförbundet tar strid
för filmande polis

28 mars 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En spanare, som ville filma golfbanor som extraknäck, fick nej av arbetsgivaren. Nu stämmer Polisförbundet staten till AD då de anser att beslutet är fel.

En golfintresserad spanare upptäckte att det på många ställen saknades bra bilder och filmer av golfbanor för hemsidor och liknande. Därför bestämde han och en golfkamrat sig för att starta ett företag med drönarfotografering av golfbanor som specialitet. Detta som en bisyssla.

Planen var att komma igång under säsongen 2017, men när spanaren i november 2016 anmälde bisysslan till arbetsgivaren tog det stopp. Polismyndigheten säger nej med motiveringen att det han föreslår är en typ av kameraövervakning, något även polisen ägnar sig åt. Därför kan, enligt Polismyndigheten, spanarens bisyssla komma att skada allmänhetens förtroende för polisen. I motiveringen hänvisas till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

Polisförbundet menar däremot, genom LO-TCO Rättskydd, att den bisyssla polisen ifråga föreslår riktar sig mot en specifik målgrupp och att det i konceptet ingår att personer på golfbanan som kan komma att filmas kommer att vara väl informerade om detta. ”Verksamheten kommer alltså skilja sig markant från det dolda spaningsarbete XX utför inom polisen och det finns inte påtagliga beröringspunkter mellan hans arbete som polis och den tilltänkta verksamheten”, skriver de i stämningsansökan.

Det juridiska ombudet framhåller också att det inte framgår i verksamheten att polisen i fråga är just polis.
Polisförbundet yrkar på att Polismyndighetens beslut hävs och att AD fram tills avgörandet också bestämmer att det inte ska gälla.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst