Annons
Annons

Den mördade polismannen
hedras med tyst minut

25 april 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Franska poliser är upprörda efter dödsskjutningen av kollegan Xavier Jugelé på Champs-Elysées i förra veckan. Dådet kunde ha undvikits, hävdar en facklig företrädare.Franska poliser är upprörda efter dödsskjutningen av kollegan Xavier Jugelé på Champs-Elysées i förra veckan. Dådet kunde ha undvikits, hävdar en facklig företrädare.

Det var i torsdags kväll. På en av de statliga tevekanalerna pågick en direktsänd utfrågning av kandidaterna i presidentvalet. Plötsligt kom nyheten om ett nytt terrordåd på Champs-Elysées.

En man hade öppnat eld med automatvapen mot en grupp poliser som deltog i övervakningen av den berömda Parisavenyn. Innan förövaren själv dödades av polisen, hade han hunnit mörda en polis och skada ytterligare två.

De två skadade är nu utom fara. Men mordet på 37-åriga Xavier Jugelé har skapat starka reaktioner inom poliskåren. Idag, tisdag, klockan elva på förmiddagen hedras han av president François Hollande, genom en tyst minut.

Daniel Chomette, som är vice generalsekreterare inom polisfacket Unité SGP Police, anser att dådet kunde ha undvikits.
– Någonstans har någon begått ett fel. En domare har förmodligen underskattat hans farlighet, säger han.

Den 39-årige förövaren hade redan tidigare försökt att döda en polis och avtjänat sammanlagt 14 år i fängelse för olika brott. I början av året var han på fri fot. Polisen fick in uppgifter om att mannen åter var ute efter att döda poliser. Han togs in för förhör, men släpptes sedan igen i brist på bevis.

Enligt Polisen ska mannen ha radikaliserats under de senaste månaderna. Men uppgifterna kring attacken är något förvirrande. Direkt efter dödsskjutningen på Champs-Elysées tog den Islamiska Staten på sig attentatet. Men det namn IS nämnde i sitt meddelande var på en person i Belgien. Han efterlystes och snart anmälde han sig självmant hos polisen och hade inte något att göra med skjutningen i Paris.

Daniel Chomette hoppas att historien kommer att utredas grundligt när presidentvalet väl är över. Poliskåren behöver ett starkare stöd, framhåller han.
– Kollegorna orkar inte längre. De är utarbetade. De har ingen fritid längre.
Han säger att ett tecken på att situationen är extremt tuff är att 14 poliser har tagit livet av sig bara under årets första tre månader.

Arbetsbelastningen har varit på en hög nivå ända sedan det första stora attentatet mot tidningsredaktionen Charlie Hebdo för drygt två år sedan. Så sent som för en vecka sedan stoppade polisen två män i Marseille som hade planer på att genomföra ett attentat mot någon av presidentkandidaterna.

Ovanpå terrorhotet och annan kriminalitet har den franska poliskåren det senaste decenniet lidit av kronisk personalbrist. Under de senaste åren har antalet poliser blivit fler igen.
– Men många poliser har hunnit samlat på sig enormt mycket övertid, säger Daniel Chomette.

Fackförbundet Unité SGP Police ger inga råd till sina medlemmar inför den andra omgången i presidentvalet, den sjunde maj, som står mellan Front Nationals Marine Le Pen och Emmanuel Macron i partiet En marche!.
– Vi är ett fackförbund och är politiskt neutrala, säger Daniel Chomette.

Men Frankrikes största polisfack, Alliance, som allmänt uppfattas som till höger om den politiska mittenskalan, har däremot uppmanat sina medlemmar att inte rösta på Marine Le Pen, som de ser som ett hot mot den franska demokratin av idag.

Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist, Frankrike

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst