Annons
Annons

Ordförande blir
kommunpolis och student

18 april 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Torgny Olofsson lämnar ordförandeposten i Polisförbundet Nord och därmed också ett 30-årigt fackligt engagemang.
– Jag tyckte att det var dags, så får jag några år med polisarbete i lokalpolisområdet som avslutning på karriären, säger han.

Torgny Olofsson lämnar ordförandeposten i Polisförbundet Nord och därmed också ett 30-årigt fackligt engagemang.
– Jag tyckte att det var dags, så får jag några år med polisarbete i lokalpolisområdet som avslutning på karriären, säger han.

Det var den 23 mars på regionstämman som Torgny Olofsson lämnade över ordförandeklubban till Johan Claesson.

– Men jag kan fortfarande ha den under uppsikt. Faktum är att Johan bor på andra sidan Kalixälven, jag kan se hans hus hemifrån eftersom vi bor i samma by, berättar Torgny för Polistidningen.

Under intervjun befinner han sig på bilresa i tjänsten, en situation som han är van vid som ett stående inslag i det fackliga arbetet i vidsträckta Nord. Men nu är han på väg från hemmet i Kalix till ett första möte med andra kommunpoliser i Östersund, staden där han en gång i världen utbildade sig till fritidsledare innan han slutligen blev polis.
– Jo, jag ska arbeta som kommunpolis under mina två sista yrkesverksamma år. Jag har tidigare arbetat med liknande frågor och tycker om att syssla med brottsförebyggande arbete, säger Torgny Olofsson och fortsätter:
– Jag får en flygande start eftersom jag redan nästa vecka börjar plugga Brottsförebyggande metoder och samverkan vid Linnéuniversitetet i Växjö. 7,5 poäng på distans, det motsvarar ungefär en dag i veckan.

I sitt sista ”Facknytt” tackar han medlemmarna för förtroendet och passar också på att dela ut en känga till arbetsgivaren – och till Polisförbundet centralt. Det handlar i båda fallen om att Torgny Olofsson anser att förbundsregion Nord inte har fått tillräckligt understöd med tanke på de stora avstånd som präglar hans landsände. Han återkommer till ett krav som han flera gånger har framfört, det om ett eget kansli med en anställd som avlastar administrativt.
– Med det har inte hänt mycket än. Samtidigt måste jag påpeka att det finns fördelar med att de förtroendevalda finns ute på arbetsplatserna i skilda delar av regionen, vi har ju haft daglig kontakt med medlemmarna.

Förbundsordförande Lena Nitz säger att hon är väl medveten om att de fackligt aktiva i Nord har pressats hårt i samband med omorganisationen.
– De har slitit enormt, de har ju speciella utmaningar med tanke på avstånden. Allt sammantaget med omorganisationen, både vad gäller myndigheten och Polisförbundet, har kostat mycket kraft. Centralt har kansliledningen erbjudit extra stöd från ombudsmännen, säger hon till Polistidningen.

Torgny Olofsson tycker att märkligt många problem och frågeställningar har återkommit under åren i det fackliga arbetet.

– Jag kikade i något gammalt klipp från Kalix 1995, då talades det om att poliser skulle få vara just poliser, och om att det behövs fler.

Har du något råd till de som jobbar vidare?
– Lyssna på vad medlemmarna säger, det är alla fackligt förtroendevaldas gyllene regel. Jag tror att ni kommer att märka att det handlar om ett hårt jobb som inte är enkelt. Men sammanhållningen är viktigast. Håll ihop hela Polisförbundet.

Också Sven-Erik Svensson slutar som styrelseledamot för

Sven-Erik Svensson, Foto: Ossian Grahn

Polisförbundet Nord, men kvarstår i styrelsen för Jämtland – dock som vanlig ledamot och inte som tills nu ordförande. Han kvarstår också som ledamot i förbundsstyrelsen.
– Jag har haft det för upphackat, det går inte i längden att sitta i så många styrelser, säger Sven-Erik Svensson och tillägger:
– Nu kommer jag att ha kvar känselspröten ute i myllan och samtidigt kunna företräda medlemmarna på nationell nivå.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst