Annons
Annons

Boktips: Stort steg
att hitta på handlingen

1 juni 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Jag tror på att ge människor en andra chans. Och en tionde.” Det säger Jonas Trolle, som efter den uppmärksammade Jakten på Kapten Klänning givit sig på fiktion.

Bröder, Jonas Trolle, Leopard förlag 2017

”Jag tror på att ge människor en andra chans. Och en tionde.” Det säger Jonas Trolle, som efter den uppmärksammade Jakten på Kapten Klänning givit sig på fiktion.

Jonas Trolle är poliskommissarie och har bland annat jobbat som operativ chef vid spaningsroteln i Stockholm, samt varit stabstjänstgörande polis vid justitiedepartementet. Nu är han biträdande lokalpolisområdeschef på Södermalm i Stockholm.

”Bröder” handlar om två unga män, uppvuxna i nittiotalets Jordbro utanför Stockholm, som redan som småbarn hamnade snett i tillvaron och vars liv på olika sätt präglas av kriminalitet. Jonas Trolle beskriver boken som samhällskritisk.

-Jag menar att vi inte tar hand om de här personerna, säger han till Polistidningen.
Han syftar på personer som likt huvudkaraktären Robin faktiskt vill lämna den kriminella världen bakom sig, men inte kan.
– Miljön påverkar enormt och det är jävligt lätt för oss som är priviligierade att säga att de har valt det själva, men jag har inte den inställningen.
Jonas Trolle menar att visst finns det riktiga ”megakräk” och det beskriver han också i boken, men att han tror på att ge människor en andra chans.
– Ja, absolut, och en tionde.

Att skriva Bröder tycker Jonas Trolle har varit både svårare och lättare än att skriva om Göran Lindberg, eller Kapten Klänning som han kallades av vissa, och de brott han så småningom kom att dömas för.

Jonas Trolle Foto: Leopard Förlag

– Svårare för att jag behövde hitta på allting. Lättare för att då var det väldigt noga att allt skulle bli rätt. Också svårare med motivationen när jag inte hade en färdig berättelse att ösa ur, säger Jonas Trolle.

Å andra sidan påpekar han att han ju har 22 år av research i och med alla utredningar av grova brott han medverkat i.
– Jag fyller ut där de som generellt skriver inte har någon inblick. Som inte kan radiobilssnacket eller organisationen. Jag har heller ingen hjälte som både löser fallet och dessutom kanske skjuter boven. Så går det ju oftast inte till. Det är ett lagarbete.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst