Annons
Annons

”Den längsta minuten i mitt liv”

14 november 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Lennart Karlsson och hans kollega var på väg till en utbildning när de förstod att det pågick ett våldtäktsförsök i tunnelbanevagnen bakom.

Lennart Karlsson och hans kollega var på väg till en utbildning när de förstod att det pågick ett våldtäktsförsök i tunnelbanevagnen bakom.

Klockan var strax före fem på tisdagseftermiddagen när Lennart Karlsson och hans kollega Jacob sprang på tåget mot Kungsträdgården.
– Sista vagnen var jättefull så vi sprang förbi den och hann precis in i bakre delen av andra vagnen. Där blev vi stående.
Lennart Karlsson är gruppchef på Norrmalm i Stockholm. Han är också ordförande i Narkotikapolisföreningen. Han och kollegan var på väg för att hålla en utbildning för personer i krogbranschen och de var lite sena.

Vid T-centralen gick de flesta passagerarna av, men Lennart Karlsson och Jakob fortsatte mot ändstationen. Småpratandes om kursupplägget inför kvällen blev de uppmärksamma på tumult i vagnen intill.
– Det var ett av de där gamla tunnelbanetågen där man kan se in i nästa vagn. Vi tänkte först att det nog var ett bråk mellan missbrukare.
Men när Jacob sedan tittar in genom rutan ser han att det är en kvinna som blir överfallen. Senare ska kvinnan berätta för Lennart Karlsson att hon, efter T-centralen, blev ensam i vagnen tillsammans med två för henne okända män.

De båda poliserna försöker febrilt göra den misstänkte gärningsmannen och hans kamrat uppmärksamma på att de är iakttagna genom att banka på rutan mellan vagnarna.
– Men de hör oss inte eller så bryr de sig inte. Det tog kanske en minut, från det till att tunnelbanan stannade och det var nog den längsta minuten i mitt liv.
Han beskriver hur tåget liksom saktade in lite i tunneln och frustrationen över minsta lilla fördröjning innan de till slut rullade in på perrongen.
– När vi kom in i vagnen låg gärningsmannen ovanpå henne. Han fick sig en flygtur till andra sidan vagnen kan jag säga.

Lennart Karlsson beskriver hur autopiloten slogs på. I sitt jobb som narkotikapolis är han ofta inblandad i snabba ingripanden, förklarar han.  Att fundera på huruvida gärningsmannen eller hans kamrat var beväpnade, då de själva inte var det, fanns det inte tid för.
Kvinnan, som var helt panikslagen, hade mitt i allt lyckats få upp sin mobil och ringt 112 och Lennart Karlsson tog över samtalet. De fick hjälp av tunnelbanans säkerhetspersonal att hålla kvar de båda männen tills kollegor från Polisen var på plats. Den ene mannen friskrevs från misstankar första kvällen.
– Han visade sig mer vara ett vittne egentligen.

Därpå följde en kväll med avrapportering i stället för krogutbildning. De båda poliserna såg dock till att komma förbi utbildningsstället för att berätta varför den blivit inställd.
– Vi fick en spontan applåd och det kändes ju bra, berättar Lennart Karlsson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst