Annons
Annons

Polkon-instruktörer ryter till

6 november 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Det framförs ofta att utbildning är väldigt viktigt, men det är inget som vi instruktörer känner.” Så skriver instruktörerna på Polkon-utbildningen i Storgöteborg i ett brev till chefer på olika nivåer.

”Det framförs ofta att utbildning är väldigt viktigt, men det är inget som vi instruktörer känner.” Så skriver instruktörerna på Polkon-utbildningen i Storgöteborg i ett brev till chefer på olika nivåer.

Utbildningstiden har halverats, lokalerna är undermåliga och osäkra och instruktörerna för få. Dessutom har kompetensskjutningen stoppats in i utbildningen, trots att det inte är en utbildning utan just ett test av kompetensen.  Det är några av de problem som lyfts fram i brevet.
– De som berörs kanske inte känner till hur det förhåller sig, säger David Axelryd som är en av Polkon-instruktörerna bakom skrivelsen.

För att uppmärksamma de i beslutspositioner som kan beröras av problemet har brevet skickats till bland andra polisområdeschefen Erik Nord och regionpolischefen Claes Friberg, men också till Polismyndighetens hr-chef Kajsa Möller och till rikspolischef Dan Eliasson.

I brevet betonar man att Storgöteborg har legat i framkant sedan Polkon infördes, vilket också har visat sig i skarpa lägen, som vid händelser som skolskjutningen i Trollhättan. För att den höga nivån ska hållas kvar bör man enligt David Axelryd behålla den fap-reglerade nivån på 48 timmars Polkon per år.

Andreas Ek som är också Polkon-instruktör i Storgöteborg tror ändå att man just där är bland de bättre på att upprätthålla utbildningen.
– Det låter ju lite lustigt när personer i beslutande ställning står och säger att vi är väl rustade för en terrorattack och samtidigt skär man ner på utbildning, säger han.

Både han och David Axelryd har fått till sig att det ser värre ut på andra håll och ibland är så illa att det finns områden som inte ens har Polkon-instruktörer. Det finns också exempel på hur fortbildningen är det som ofta får stryka på foten vid akuta händelser. Rikspolischef Dan Eliasson har svarat via mejl och skriver bland annat att det är många intressen som ska vägas mot varandra när det gäller polisens utbildningsambitioner. Han skriver också att ”bilden ni ger känns inte så bra. Jag kommer att informera mig om läget och kommer att be berörd chef att reflektera över era synpunkter och vidta de åtgärder som anses erforderliga.”

Även Polisförbundets ordförande Lena Nitz har läst och reagerat.
– Om de inte har folk nog för att låta poliserna gå en sådan här viktig utbildning så kan det till en stor del lösas med övertid. De kostar att vara för få, säger hon till Polistidningen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst