Annons
Annons

Decembertips

7 december 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En prisbelönt bok och Snutsnack med Hasse och Tage hör till redaktionens tips från decembernumret av Polistidningen.

Hasse och Tage
snackar Stureplansgrip

Snutsnack med Hasse Brontén acast.com/snutsnack

PODD. Spänningen – att ha kul, det var drivkraften när författaren Tage Åström sökte till Polishögskolan. Det berättar han i podden Snutsnack, som leds av Hasse Brontén, komiker med bakgrund som polis och polislärare.

I podden får gästerna berätta om en händelse som påverkat dem mycket under poliskarriären. Tage Åström bjuder på hisnande detaljer om jakten på Stureplansmördarna 1994, där han spelade en avgörande roll i det dramatiska gripandet, som slutade i ren eufori. ES

Reportagebok om
attacken i Trollhättan

Vinnare av Stora Journalistpriset:Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan, av Åsa Erlandsson Norstedts, 2017

BOK. ”Anton tog fram svärdet, slog mot några frukter som de hade med sig, och sade att han skulle vilja prova att göra samma sak mot människor. Om kompisarna blev chockade var det inget de visade. Det makabra infallet skrattades bort.”

Citatet är ur Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan, av Åsa Erlandsson, redaktör på tidningen Svensk Polis. Hon har följt gärningsmannens spår på nätet, talat med hans familj, poliserna som var först på plats och närstående till de tre han mördade. ES

 

Intensivt om seriemördares drivkrafter

Mindhunter, av Joe Penhall. Netflix.

SERIE. Mindhunter är ett mörkt kriminaldrama om epokgörande polisarbete i slutet på 1970-talet. Den bygger på den legendariske FBI-agenten John Douglas memoarer, som han skrivit tillsammans med Mark Olshaker. Serien beskriver hur Douglas, utifrån djuplodande och minst sagt okonventionella intervjuer med seriemördare, ringade in och satte ord på de psykologiska mekanismer som fått dem att utföra sina fasansfulla dåd. Teorier om profilering som han även omsatte i framgångsrikt praktiskt polisarbete. ES

Roande race i feltänk

Kortslutning, Kylskåpspoesi

SPEL. Mjölksyra i hjärnan beskriver kanske bäst känslan som uppstår när man, i högt tempo, tvingas svara fel på relativt enkla frågor som ”kan man spela blåskatarr?” och ”får orakade skicka julkort?”. Inte sällan följt av sköna skrattkramper. Kortslutning är ett rejält träningspass för de små grå och kan nog roa de flesta familjemedlemmar och vänner som känner sig någorlunda säkra på om till exempel statsminister Palme hette Gunilla i förnamn och om man får sälja sin bil. Tänk snabbt! EE

 

När lösensumman uteblir

BOK. I 15 år var Anna Karolina Larsson polis. Nu ger hon ut sin fjärde bok: Sjusiffrigt.
Berättelsen utspelar sig i författarens hemstad Malmö och inleds med att en ung miljardär kidnappas. Han skadas illa och hamnar på det sjukhus där en av de kvinnliga kidnapparna arbetar.
Hon försöker hålla koll på om polisen är dem på spåren och låter sig bland annat bjudas på lunch av en av poliserna som leder utredningen, som fattat tycke för henne.  ES

Sjusiffrigt av Anna Karolina, Bookmark 2017

 

Utmanar associationsförmågan

SPEL. Sällskapsspelet Codenames Pictures  går ut på att genom kluriga meddelanden medspelare emellan lokalisera sina agenter, undvika fiender och passa sig för mördaren. Det gäller att välja sina ord med omsorg.

En omgång av tar ungefär en kvart. Spelet passar från 10 års ålder och ger snabbt mersmak, enligt egna observationer av såväl tonåringar som medelålders medspelare. ES

Codenames Pictures för 4-8 spelare. Czech Games Edition

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst