Annons

Annons

Dömd för stenkastning överklagar

13 december 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En man har dömts till fängelse och att betala skadestånd för att, från ett höghus, ha kastat sten mot två poliser i Årsta utanför Stockholm. Domen har överklagats.

En man har dömts till fängelse och att betala skadestånd för att, från ett höghus, ha kastat sten mot två poliser i Årsta utanför Stockholm. Domen har överklagats.

Klockan fem på morgonen den 31 augusti anlände flera polispatruller till Valla Torg i Årsta efter larm om ett misstänkt inbrott. En man ska då ha gått fram till poliserna och talat om att tjuvarna lämnat platsen. Samme man greps senare för de brott som domen avser.

När en hundförare hade avslutat sin insats efter inbrottslarmet och höll på att lasta in hunden for en sten rakt igenom rutan på den uppfällda bakluckan, träffade kofångaren och landade på hundförarens fot. Hen fick glassplitter i munnen och hade, enligt domen, splitter kvar under huden i flera veckor. Under tiden som hundföraren sprang mot förarplatsen träffades bilen av ytterligare två stenar.
”Hen har känt sig stark påverkad av händelsen. Hen har funderat på om det är värt att fortsätta arbeta som polis på grund av det inträffade,” står det i domen.

Ytterligare en polis fick en sten kastad mot sig. Stenen ska ha landat cirka en till en halv meter ifrån henne.
Tingsrätten slår fast att om stenarna träffat ”hade de varit livsfarliga och orsakat svåra kroppsskador”.  Stenarna ska enligt domen ha kastats från 12:e våningen – en höjd på 33 meter.
Mannen, som senare dömdes för försök till grov misshandel och skadegörelse samt ringa narkotikabrott, greps i det aktuella huset något senare.

Södertörns tingsrätt dömde mannen till ett år och sex månaders fängelse. Utöver det är mannen dömd till att betala skadestånd 48 808 kronor för skadorna på polisbilen. Båda poliserna som utsatts för stenkastningen har begärt skadestånd för kränkning och fått 20 000 respektive 10 000 kronor tilldömt sig i tingsrätten.

Mannen har i förhör berättat att han blev nervös när en hundpatrull dök upp, då han gömt något olagligt i fastighetens cykelrum och att han bland annat försökt försvåra för poliserna att komma in i huset genom att dra bort en matta med vilken de ställt upp dörren. Men han nekar till att ha kastat stenarna mot poliserna och har överklagat domen. Han hänvisar i överklagan, via sitt ombud, bland annat till att ingen teknisk undersökning gjorts.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst