Annons

Annons

Hovrätten: 10.000 kronor till poliser som attackerats i radiobilen

2 mars 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En omhändertagen man ska bland annat ha sparkat polisen som körde radiobilen. Nu har hovrätten dömt mannen för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Uppdaterad 3 april: Domen har inte överklagats och har därmed vunnit laga kraft.

Upprinnelsen till händelsen var att en Göteborgspatrull ryckte ut på ett ärende gällande en ung man som inte betalade för sin taxiresa. På plats bedömde poliserna att mannen var så pass berusad att han skulle omhändertas enligt Lob. Mannen motsatte sig detta och bjöd envist fysiskt motstånd. Polispatrullen kunde efter viss hjälp av ett par personer på platsen få på honom handfängsel och sätta honom i polisbilen.

Under färden ska den unge mannen enligt åklagarens gärningsbeskrivning ha angripit den av poliserna som inte körde, bland annat genom att bitas och med sina ben pressa upp denne mot biltaket. Polisen som körde bilen träffades av en spark på ena örat. Den unge mannen har givit en annan bild av vad som hänt i polisbilen och hävdade i rätten att poliserna ljuger om det inträffade.

En oenig tingsrätt dömde mannen till dagsböter för våldsamt motstånd. Nu har hovrätten för västra Sverige bedömt att det är bevisat att mannen i polisbilen agerat som åklagaren gjort gällande och dömer honom även för två fall av våld mot tjänsteman.

Straffet? Villkorlig dom jämte hundra dagars samhällstjänst. Alternativstraffet bestäms till tre månaders fängelse.

När det gäller skadestånd skriver hovrätten: ”XX har bl. a. orsakat YY andnöd genom sitt agerande. Det våld han riktat mot ZZ har varit mycket farligt då det riktats mot henne när hon kört i hög fart. Hovrätten anser mot bakgrund av detta att XXs angrepp gentemot YY och ZZ klart överstiger vad de som poliser kan förväntas ha beredskap för.” Mannen ska därför betala 10.000 kronor i kränkningsersättning till dem båda.

Domen kan överklagas senast den 26 mars.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst