Annons

Annons

Polisstudenter poddar från början

25 april 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Olle och Amanda på Sörentorp Foto: Emma Eneström

– Den är ett sätt för de som vill söka att få upp ögonen för vad det är för sorts utbildning, säger Olle, som tillsammans med klasskamraten Amanda startat Polisutbildningspodden.

Olle och Amanda på Sörentorp Foto: Emma Eneström

– Den är ett sätt för de som vill söka att få upp ögonen för vad det är för sorts utbildning, säger Olle, som tillsammans med klasskamraten Amanda startat Polisutbildningspodden.

De gör podden

Amanda, 25 år, är från Nyköping och spelar vid sidan av utbildningen fotboll på allsvensk nivå i Hammarby.
Olle, 28 år, är från Falun och spelar trummor i olika rockband. Just nu är hans band Flat foot ute på turné, som han fick stå över för studiernas skull.

När Polistidningen träffar de nyblivna poddarna har de precis haft övat bilkörning i tätort. De kommer gående över gårdsplanen på gamla polishögskolan i Sörentorp och Amanda har en bultsax över axeln, som hon tvingats använda på sitt skåplås på grund av diverse missöden. Vi slår oss ner i en öde korridor i en av byggnaderna och de båda får berätta om hur det började.

Under en föreläsning där studenterna ombads diskutera begreppet förundersökning två och två skojade Olle och Amanda, båda storkonsumenter av poddar.
– Hej och välkomna till en podd om förundersökningar, inledde de diskussionen. Minuterna senare var de igång med planerna på en podd om utbildningen. Det är ju faktiskt väldigt mycket både allmänheten och de som planerar att söka till polisutbildningen undrar över.
– Många tror nog till exempel att det är en ganska praktisk utbildning, men den är faktiskt väldigt teoretisk, säger Olle.

På Södertörns Högskola finns en poddstudio och utrustning att tillgå och vips så fanns där också klippare från medieutbildningen som kunde hjälpa till.
– Allt gick väldigt fort, säger Amanda.

Olle har spelat i flera rockband tidigare och en kompis till honom fixade poddens jingel. Den har lånat refrängen i juldängan Feliz Navidad där den spanska julhälsningen bytts ut mot poddens titel. Olle sätter upp handen till stopptecken när jag ber dem att sjunga den live där ute på gårdsplanen vid Sörentorp. Hans känslor kring den tycks dubbla.
– Men den får ju inte vara för skitnödig och seriös.
Amanda är lite mer positiv.
– Den sätter sig, jag tror den kommer att växa.

De börjar från början, med att prata om ansökningsprocessen, i de första två avsnitten. Det allra första gästas av en klasskamrat. Alla tre har åkt ut i processen varsin gång av olika anledningar och de berättar bland annat hur det kändes och hur de sedan hanterade situationen och lyckades på sina andra försök. I avsnitt två svarar Rekryteringsmyndighetens chefspsykolog på frågor.

Planen är att gå igenom alla kurser som de hittills gått på utbildningen, nu när de nått termin två.
– Men sen finns det ju mer. Vi kommer att prata om skillnader på de olika utbildningsställena med gäster från Växjö och Umeå, säger Amanda.
Olle fyller i med att det också finns vinklar som hur det är att vara förälder och gå på utbildningen.
– Eller att ha långt att pendla. Många pendlar.

Både Olle och Amanda har dock lyckats hitta ställen att bo på rimligt avstånd från skolan, de dagar de är i Södertörn vill säga. Till Sörentorp, i andra änden av stan, är det lite längre och än så länge vet de inte hur snart de får börja nyttja skolans nya lokaler.

Responsen på Polisutbildningspodden har varit väldigt positiv. Bortsett från lite tekniskt krångel med att visa lyssnarna rätt via poddens instagramkonto så är de glada tillropen många under deras första inlägg.
– Och det har varit väldigt lätt att få folk att ställa upp. Ingen lärare har sagt nej, även om vi har fått förklara vad en podd är för några, säger Amanda.

Olle och Amandas lunchrast tickar på och eftermiddagen ska också fyllas med praktiska övningar, så för att hinna med tacobuffén innan det är dags tackar Polistidningen för sig. När undertecknad rör sig bort mot parkeringen är det nynnandes på Feliz navidad.

Fotnot: Polisutbildningspodden hittar du här eller via appar för podcasts.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst