Annons
Annons

Norrmalmspolisens egen GW

8 augusti 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Glasögonen åker upp i pannan, blicken är fäst vid okända horisonter och ordvalet för stundtals tankarna till en annan tid. Armas Ekstrand är ingripandepolisen som imiterar landets mest omtalade professor.

Glasögonen åker upp i pannan, blicken är fäst vid okända horisonter och ordvalet för stundtals tankarna till en annan tid. Armas Ekstrand är ingripandepolisen som imiterar landets mest omtalade professor.

 

Det skiljer ett 30-tal år mellan männen. Samtidigt som likheten fascinerar är olikheterna stora. Den yngre bär mörk t-shirt prydd med tre kronor och texten LPO Norrmalm turlag 5. Vad den äldre går klädd i för stunden förtäljer inte historien. Men hans generella stil är lika riksbekant som hans intresse för brott – rutiga skjortor och jaktväst förekommer. Liksom de smidiga tofflor – med korksula och utepotential – som professorn är på god väg att på egen hand popularisera.

Armas Ekstrands kraftiga armar pryds av tatueringar, hans axlar är breda. Men då han rör sig är det med samma långsamma värdighet och eftertänksamhet som Leif GW Persson. Röstens läge, ton och ordval ligger förvillande nära. De lätt mumlande inslagen framför Armas med bravur och samma pondus som originalet.

– Vi är båda Stockholmsgrabbar, men det är inte hela hemligheten. Jag gillar ju Persson, det är en förutsättning för allt härmande, och på något sätt identifierar jag mig med honom, jag känner en samhörighet. Min förmåga vilar på en oändlig uppmärksamhet för detaljer.

Under sommaren har Armas Ekstrand fått många att skratta med sina imitationer av Leif GW Persson, som nått ut via tidningar, tv, Facebook och Instagram. För filmandet har kollegan och vännen Ted Eriksson stått, Armas Ekstrand beskriver hur han kommer på sig med att gå och muttra som professorn. Prova nya röstlägen, träna lite glasögonteknik. När någon ber honom om en demonstration kommer allt spontant utan förberett manus.

Också Leif GW Persson är nöjd med resultatet, vilket han meddelat via mejl:

– Han skrev några snälla rader om att mina imitationer gjort honom glad. Sen fick jag en signerad bok och en flaska gott rödvin.

Armas Ekstrand är inte utan scenerfarenhet efter att ha medverkat i lokala revyer i Åkersberga. Dessutom har han under lång tid roat sig själv och omgivningen med att härma kollegor och vänner. I skrivande stund filmas han också regelbundet för att delta i den andra säsongen av Tv4-programmet ”Stockholmspolisen”.

– Det var ett befäl som tyckte att det där passar väl Armas och det blev jag glad för. Mest för att jag tycker det går ut på att poliserna gör bra saker.

Armas Ekstrand gör ingen hemlighet av att det djupt inom honom lever en dröm om en framtid på scen eller framför en kamera. Samtidigt är han noggrann med att påpeka att han inte vill kombinera sitt nuvarande yrke med hobbybetonade insatser som imitatör.

– Jag är en person som alltid satsar fullt ut. Min mor ville att jag skulle söka till Calle Flygare teaterskola och ibland undrar jag varför jag inte testade. Varför gjorde jag inte det?

 

Armas Ekstrand

Ålder: 41 år
Karriär: Officer vid livgardet i tio år (bland annat utbildare av militärpoliser), polis snart lika länge: ”Ibland saknar jag vännerna i försvaret men trivs också ypperligt som ingripandepolis. Jag känner en rofylldhet, jobbet passar en sådan som jag och någon karriärstege är jag inte ute efter.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst