Annons
Annons

”Häftigt att vara först”

1 april 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
.

Ett försök med viljestyrd förflyttning kommer att genomföras på polisutbildningarna under nästa termin. I förlängningen är målet är att förflytta hela kommenderingar över landet eller åtminstone patruller inom ett polisområde.

Metoden med viljestyrd förflyttning kan kräva stor koncentration. Foto: Sibylla Trelawney

Ett försök med viljestyrd förflyttning kommer att genomföras på polisutbildningarna under nästa termin. I förlängningen är målet är att förflytta hela kommenderingar över landet eller åtminstone patruller inom ett polisområde.

– Det finns ju ingen dokumenterad forskning på att det verkligen fungerar, men om det skulle funka finns enorma vinster både för polis och allmänhet. Och tänk vad häftigt om faktiskt svensk Polis var allra först med detta.
Så säger Lirpa Darul, ansvarig för nyinstiftade avdelningen för mental kompetensutveckling på Noa. Hon är polis i grunden men har också erfarenhet av att jobba som illusionist och hypnotisör inom nycirkus.
Egentligen hade hon velat låta yrkesverksamma poliser i yttre tjänst ingå i piloten, men där drog Polismyndighetens i bromsen. Detta då man inte anser att det finns utrymme att avsätta arbetstimmar för detta. I stället har Lirpa Darul fått grönt ljus från skolorna att genomföra tester där.

Samtliga blivande poliser kommer att ingå från och med termin två.
Tanken är att studenterna ska vara relativt oförberedda. Även om det saknas vetenskaplig grund för att teleportering alls fungerar, så finns en del skönlitterära beskrivningar, vilka tyder på att det kräver stor koncentration. På det här viset får man öva sig i att genomföra förflyttningen i pressat läge, menar Lirpa Darul.

-Förhoppningen är givetvis att vi framöver ska kunna förflytta hela kommenderingar, eller åtminstone patruller i bil på det här viset. Men vi kommer att börja lite försiktigt med att flytta föremål från en vanlig enkel trollerilåda. Det hade nog kunnat vara vilken typ av föremål som helst, men såhär kommer nog studenterna uppleva det hela lite mer magiskt. Och som man säger: tro kan förflytta berg.
Att man inte vill låta studenterna själva försöka förflytta sig har att göra med det stora behovet av nya poliser.
– Vi har helt enkelt inte råd med att några råkar trolla bort sig, säger Lirpa Darul.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst