Annons

Annons

Tre poliser åtalas i Eric-målet

12 april 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det blir åtal mot tre av de poliser som var inblandade i polisinsatsen då 20-årige Eric Torell sköts till döds i somras. Polisförbundet Stockholms Kjell Ahlin tror att det är bra för de anhöriga, som kan få svar.
– Men för våra kollegor river det upp sår, säger han.
(Uppdaterad)

Det blir åtal mot tre av de poliser som var inblandade polisinsatsen då 20-årige Eric Torell sköts till döds i somras. Polisförbundet Stockholms Kjell Ahlin tror att det är bra för de anhöriga, som kan få svar.
– Men för våra kollegor river det upp sår, säger han.
(Uppdaterad)

Av de tre poliser som sköt verkanseld mot Eric Torell, på en innergård i centrala Stockholm i somras, åtalas en av dem för vållande till annans död och en annan för tjänstefel. Den tredje polisen som sköt är inte längre misstänkt för brott. På en presskonferens tidigare på fredagen menade chefsåklagare Martin Tidén att det går att visa att två av de åtalade poliserna fortsatt att skjuta, trots att Eric Torell vänt ryggen till. Poliserna själva ska inte ha sett detta. Martin Tidén slår fast att de borde ha gjort det.

Insatsen skedde efter att två personer ringt in att de sett en man med ett vapen. Personen skulle sedan visa sig vara Eric Torell, en 20-årig man med autism och Downs syndrom, som rymt hemifrån under natten. På den innergård, på vilken Eric Torell mötte två av de åtalade poliserna och deras kollega, fanns en så kallad objektsmarkering. Det förelåg hot mot en boende som kvarstod, trots att den som uttalat hotet var frihetsberövad.

Ett tredje åtal väcks mot polisinsatschefen, som misstänks för tjänstefel. Åklagaren är noga med att poängtera att polisinsatschefens agerande inte orsakat målsägandens död, men bland annat försatt poliserna i fara då insatsen inte planerats så att dessa inte riskerade att skjuta mot varandra. Polisinsatschefen ska också ha mött Eric Torells pappa som var ute och letade efter sonen. Pappan frågade om poliserna sett honom. Åklagaren menar att polisinsatschefen här borde ha skickat vidare informationen om den bortsprungne till patrullerna. Han borde enligt åklagaren också ha övervägt om pappan och den han sökte kunde vara utsatta för fara med tanke på den pågående insatsen.

Åklagaren ifrågasätter inte att poliserna uppfattade skjutvapnet som en verklig fara. När insatsstyrkan senare kom på plats och gjorde livräddande insatser på Eric Torell ska de ha uppfattat vapnet på marken som verkligt till dess att de flyttade på det. Livräddande insatser på plats hade inte kunnat ha någon verkan enligt tillfrågad expertis, uppger åklagaren.

Polisförbundets vice ordförande Tomas Stjernfeldt uppger i en kommentar att det är bra att det nu kommer att avgöras i domstol om det skett något brott i samband med händelsen eller inte.
– Skjutningen och dess dödliga utgång är en fruktansvärd händelse, främst för familjen som förlorade sin son, men också för de kollegor som avlossade sina vapen mot vad de trodde var en person med ett riktigt vapen.

”Det sätter snarare dem under en väldigt stor press.”

-Det är såklart bra för familjen som får svar på en hel del frågor att det blir en rättegång, men för våra kollegor, river det upp sår, säger Kjell Ahlin, andre vice ordförande i Polisförbundet Stockholm.
Han har personligen stöttat de poliser som varit inblandade i skjutningen för fackets räkning.
– De har fått initial rättslig hjälp av förbundet och vi kommer också att stötta framöver. Det ingår i vår roll enligt Polisförbundets stadgar, säger han.

På frågan om det inte kan finnas några fördelar också för poliserna att det hela prövas i rätten säger sig Kjell Ahlin ha svårt att se det.
– Nej, det sätter snarare dem under en väldigt stor press, säger han.
Kjell Ahlin påpekar upprepade gånger att det som hänt är en ohygglig tragedi för familjen till Eric Torell.
– Men för våra kollegor, som utifrån hur vi ser det ju hamnat i denna svåra situation är det otroligt tungt.

Advokat Thomas Martinsson, som företräder den av de skjutande poliserna som åtalas för tjänstefel, säger till DN att utredningen visserligen är gedigen men trots det inte kan komma att ligga till grund för en fällande dom.
Advokat Thomas Olsson försvarar polisinsatschefen.
Han har gjort sitt jobb – ifrågasätter man det ifrågasätter man hela Polismyndighetens sätt att arbeta, säger han.
Thomas Olsson säger också till DN att försvaret haft goda skäl att tro att det inte skulle bli något åtal.
– Nu är det upp till domstolen att bedöma saken. Vi ser med tillförsikt fram emot det.

Fotnot: De åtalade poliserna är omplacerade och jobbar inte i yttre tjänst under pågående process.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst