Annons
Annons

Utredning blir underhållning

13 juni 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

14 poliser får 14 dagar på sig att fånga tjuvar i Askersund. I en serie på åtta delar vill Svt visa hur en polisutredning går till.

14 poliser får 14 dagar på sig att fånga tjuvar i Askersund. I en serie på åtta delar vill Svt visa hur en polisutredning går till.

– Det finns många blålljusserier, men inte så mycket tv om hur man jobbar med brottsutredning, säger Björn Wahrén, projektledare på Svt.
Formatet för tv-serien ”Tjuv och polis” finns redan i England och Holland. Den svenska brottsplatsen är förlagd till Askersund. En grupp Askersundsbor har valts ut att få planera och genomföra ett ”grovt brott”. Tittarna kommer hela tiden att veta vilka ”gärningspersonerna” är. Sedan är det upp till 14 före detta poliser att försöka? lösa fallet på samma sätt som man gör i verkligheten.
– De kommer inte att veta någonting.

Bland de 14 finns bland annat Anna Jinghede, rättsodontolog och kriminaltekniker, som bland annat skriver krönikor för Polistidningen. Som spaningsledare kommer vi att se Sven Albin, tidigare länskriminalen Göteborg och välrenommerade förhörsledaren Monica Olhed Hansson finns också bland namnen. Alla är pensionerade från polisyrket eller har lämnat av andra anledningar. Den enda yrkesverksamma polis som har stöttat teamet är en hundförare.
– Vi ville inte locka över några poliser som är poliser nu, för ett underhållningsprogram, säger Björn Wahrén.
Finns det inte en risk att man avslöjar saker som riktiga kriminella kan ha nytta av?
– Allt det vi visar upp i serien är sådant som alla kriminella redan känner till. Vi har konsulterat Polisen och de medverkande där. Inga nya trix kommer avslöjas.

Askersund

…är en ort i södra Närke. Den bebos av cirka 3900 invånare och är centralort i Askersunds kommun.

När Björn Wharén får höra att det är svårt att rekrytera poliser till utredning på många håll, säger han att det här kanske kan locka fler.
Själv tycker han att det har varit spännande att vara med på inspelningsplatsen.
– Och vi är nyfikna på hur det här programmet ska tas emot av poliserna.
Men först ska 1000 timmar film bli till åtta timmar serie. Slutresultatet visas med start i augusti på Svt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst