Annons
Annons

Potatis penetrerade polissköld

Polismyndigheten drar in 1 400 kravallsköldar på grund av materialutmattning. Vid ett test av den aktuella modellen gick det att kasta en rå potatis genom sköldbladet. (UPPDATERAD)
30 juli 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Skölden av märket MK Technology är den nyare av två modeller som används inom Polismyndigheten. Men den har ändå mer än tio år på nacken, enligt nationella skyddsombudet Patrik Danielsson.
– De sista köptes in 2007 och det är tio års garanti, så de har gått över tiden.

Patrik Danielsson
Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud Polisförbundet.

I juni i år slog han larm om brister i MK Technology-sköldarna efter ett antal tillbud, bland annat hade en sköld gått av vid ett ingripande i en arrest. Ett test som genomfördes i region Syd spädde på misstankarna om att något var allvarligt fel med sköldarna. Vid testet kastades en rå potatis mot sköldbladet som då sprack.

Patrik Danielsson bedömde att det förelåg ”…en uppenbar allvarlig fara för arbetstagares liv och hälsa” och krävde omedelbara åtgärder av arbetsgivaren.
– Efter min begäran gjorde arbetsgivaren en snabb utredning, konstaterade att skölden inte håller måttet och beslutade om ett nationellt brukandeförbud, berättar Patrik Danielsson.

Han har fått besked om att samtliga de omkring 1 400 sköldar av det aktuella märket kommer att tas ur bruk och successivt ersättas med nya.

Blir det brist på sköldar nu?
– Arbetsgivaren har gjort en inventering och kommit fram till att man har tillräckligt många sköldar av den andra sorten för att klara verksamheten under sommaren. Man är däremot tvungen att omgående börja processen med att köpa in nya för att klara verksamhetsbehovet.

Kan inte en sådan upphandling ta väldigt lång tid?
– Polisen måste följa lagen om offentlig upphandling. Men om det uppstår ett krisläge, där man behöver ny utrustning omgående för att klara verksamheten, finns det möjligheter att göra direktupphandlingar.

Den andra sköldmodellen, ”EM-92”, är ännu äldre. Vad är det för status på den?
– Den är tjockare och tyngre och har inte uppvisat den här typen av materialutmattning. Däremot kan den vara sliten och svår att se igenom.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst