Annons

Annons

Riskabelt att dra nytta av uniformen

Det kan vara lockande att använda uniformen för att höja sin personliga status i olika sammanhang. Men det är en väg kantad av fallgropar, visar Polistidningens genomgång.
9 september 2019, 00:00

Nyligen anmäldes en polis till personalansvarsnämnden efter att ha lagt ut bilder på sig själv i uniform på en sajt för personer som är intresserade av BDSM*. Bilderna ingick i polismannens presentation i en sluten grupp på sajten, men på något sätt fick arbetsgivaren nys om saken.

Konfronterad med uppgifterna förklarade polisen att han hade lagt upp bilderna eftersom det finns ett ”uniformsintresse” i gruppen. Han sade också att han i efterhand insett det olämpliga i det hela och nu hade tagit bort bilderna från sajten.

Men det räckte inte för att blidka arbetsgivaren, som anmälde saken till personalansvarsnämnden. Bakom anmälan står bland andra polismästare Gunnar Edeland vid gruppen för skiljande- och disciplinärenden i region Stockholm.

Gunnar Edeland. Foto: Varg Gyllander
Gunnar Edeland

Foto: Varg Gyllander

– Att framträda i uniform i ett sådant här sammanhang anser vi är förtroendeskadligt för Polismyndigheten. Man får inte i ett privat kontaktsökande åberopa sin polisanställning som en slags kvalitetsstämpel.

Är det arbetsgivarens generella linje att poliser inte får visa sig i uniform på dejtingsajter eller i kontaktannonser?
– Det kan jag inte svara på, men i det här ärendet tyckte vi att det var olämpligt. Det är inte otillåtet att berätta att man är polis och det kan finnas sammanhang där det inte är förtroendeskadligt.

Fallet med uniformsbilderna i BDSM-gruppen ska enligt planen behandlas i personalansvarsnämnden under september.


Andra uniformsfall i PAN

En polis spelade in en film med sexuellt innehåll, på tjänstetid, i polisens omklädningsrum, iförd uniform. Filmen skickade han sedan till en person som han hade träffat på nätet, men aldrig i verkliga livet. Beslut: Löneavdrag.

En polis bar tjänstevapen och ”uniformskläder till viss del” när han gick båtvakt på sin båtklubb på fritiden. Beslut: Varning.

En polis, som hade på sig myndighetens MC-ställ, försökte få en trafikinspektör att ge polisens son en ny chans i ett förarprov för MC-kort. Beslut: Löneavdrag.

En polis gick till sin tandläkare i uniform för att diskutera en tandläkarräkning som hade gått till inkasso. Beslut: Varning.

Det är inte första gången en polis hamnar hos nämnden efter att ha använt uniformen i något privat syfte. Polistidningen har gått igenom nämndens beslut sedan 2008 och har hittat en handfull ärenden på temat. I ett par av dessa kan man ana att uniformen har använts som ett raggningsknep.

Det ena gällde en polisassistent som fick kontakt med en person på nätet och inledde en korrespondens av ”sexuell karaktär”. Han skickade bland annat ett mms med en bild på sig själv i uniform. Syftet var att framstå som skötsam och få personen att känna sig trygg. Enligt personalansvarsnämnden var det en försvårande omständighet, eftersom det framstod som ett försök att få fördelar genom att åberopa sin ställning som polis.

Ofta är det just det som är den springande punkten när nämnden prövar fall där uniformen har använts för något privat ändamål. Det säger Lotta Gustavson som är vice ordförande i ansvarsnämnden.

– En polis bör inte anspela på sin anställning på ett sätt som kan uppfattas som ett försök att vinna en fördel av något slag, eftersom det riskerar att skada allmänhetens förtroende för polisen.

Hon tar ett hypotetiskt exempel.

– Man bör inte gå in i en affär för att reklamera en vara iförd uniform, eftersom det kan uppfattas som att man försöker lägga tyngd bakom orden genom att anspela på sin anställning.

Lotta Gustavson. Foto: Minna Ridderstolpe
Lotta Gustavson

Foto: Minna Ridderstolpe

Numera är det ganska vanligt att poliser lägger upp bilder på sociala medier där de bär uniform i tjänsten, och någon enstaka gång har det blivit en fråga för personalansvarsnämnden. I ett fall hade en vapeninstruktör anmälts efter att ha lagt ut bilder på Instagram där han poserade med ett höjt förstärkningsvapen iförd uniform.

Nämnden var kritisk till själva vapenhanteringen, som inte levde upp till säkerhetskraven. Men när det gällde publiceringen av bilden på Instagram var det en fråga om yttrandefrihet. Möjligen skadade bilden allmänhetens förtroende för polisen, men det var inte tillräckligt skäl för att utsätta polismannen för repressalier för att han hade använt sin yttrandefrihet, konstaterade nämnden och avskrev ärendet.

* Sexuella aktiviteter som kretsar kring maktförhållanden och smärta.
Martin Melin på Instagram. Foto: Ali Moosavian.

”Kontot speglar mitt liv”

I badbyxor på semestern, i uniform på jobbet eller under ett träd med en burk kosttillskott i handen. På Martin Melins Instagramkonto kan dryga 90 000 följare läsa en blandning av privata, jobbrelaterade och sponsrade inlägg.
– Jag ser inga problem med det. Folk kan skilja på mina olika roller, säger han.

Martin Melin ger gärna inblickar i sitt polisliv på Instagram och inte sällan illustrerar han texterna med en bild på sig själv i uniform.

– Kontot speglar mitt liv. En stor del av mitt liv är att vara polis och när jag skriver om de delarna har jag hellre en bild på mig själv i uniform än en gammal arkivbild på en okänd polis. Det blir mer personligt.

Martin Melin frimärke
Martin Melin

Tror du att uniformsbilderna ökar intresset för att följa dig?
– Det vet jag att de gör. Väldigt många av mina följare är personer som vill bli poliser. Jag får säkert 20–30 mejl i veckan från folk som frågar om våra villkor eller vill ha tips inför sökningen till polisutbildningen. Jag brukar säga att jag jobbar halvtid med rekrytering till Polisen.

Du gör en del sponsrade inlägg. Ser du något problem med att blanda inlägg där du syns i uniform med inlägg som är reklam?
– Nej, jag har varit en offentlig person i tjugo år. Folk kan skilja på mina olika roller och se att det är som privatperson jag gör de inläggen.

Samtidigt är väl polisrollen en del av ditt varumärke?
– Jag ser det inte så, men vet inte om det kan uppfattas så utåt.

Sponsorerna då. Är det viktigt för dem att du är polis, tror du?
– Nej, det skiter de fullständigt i.

Hur vet du det?
– Det har aldrig kommit på tal när jag har pratat med dem, så det har inte påverkat dem på något sätt. De är ute efter mig, Martin Melin, personen.

Finns det saker du inte kan tänka dig att göra reklam för?
– Till exempel larm och annat som hänger ihop med säkerhet, eftersom sådant kan knytas till mig som polis. Det ligger för nära min roll som polis i uniform med uppdraget att bekämpa brott.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst