Annons
Annons

Inga svenskar till snabbinsatsstyrkan – än

Sverige har erbjudit sig att, via EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex, bidra med hjälp till Greklands gräns mot Turkiet. Men i nuläget tror inte Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, att svensk personal kommer skickas dit.
9 mars 2020, 00:00
 

– Den personalkategori som har efterfrågats är inte riktigt den vi har. Beroende på hur det utvecklar sig där nere så kommer det säkert att komma fler förfrågningar.
Däremot har Sverige erbjudit sig att bidra med teknisk utrustning, som till exempel fordon.

I den svenska poolen för personal som kan bli aktuell för att ingå i den så kallade snabbinsatsstyrkan, ingår 17 personer. De har kompetenser inom bland annat fingeravtrycksregistrering och intervjuare. Både poliser och civila.

Patrik Engström
Patrik Engström

Sedan Turkiets president Tayyip Erdogan öppnade gränsen mot Grekland har det rapporterats om ett stort antal flyktingar och migranter som tagit sig till området mellan länderna. Grekland har svarat med att stoppa rätten att söka asyl i landet under en månads tid. Något som inte är möjligt att göra enligt gällande lagstiftning.

– Man kan inte tillfälligt upphäva 1951 års flyktingkonvention. Man kan inte heller tillfälligt upphäva skyddsgruppsdirektivet, som är en del av EU-rätten, säger Patrik Engström.

Enligt honom är det något som Frontex också förmedlar till Grekland, som begärt utökad stöttning från dem.

Frontex har dock sagt ja till att stötta Grekland, genom den så kallade snabbinsatsstyrkan. Patrik Engström tycker att intresset för just snabbinsatsstyrkan är lite överdrivet. Han påpekar att Frontex redan har ett pågående arbete i Grekland, där svenska poliser och polisanställda deltar. Just nu är inga svenskar i Grekland, men är på väg ner.

– Det var precis ett skiftbyte.

Den svenska Frontex-personalen som varit i Grekland har befunnit sig på de olika öarna. Vid landgränsen finns inte mycket Frontex-personal över huvud taget.

– Det som pågår där är framför allt en nationell grekisk och turkisk insats, säger han.

För att skicka svensk personal till landgränsen skulle antagligen en ny säkerhetsbedömning behöva göras, menar Patrik Engström.

Frontex bidrar med personal till medlemsländernas gränspolis, men det är den nationella gränspolisen som har beslutanderätten. En svensk polis på uppdrag i Grekland lyder alltså under grekiska gränspolisens befäl. Samtidigt har Frontex en uppförandekod som ska säkra att all verksamhet utförs rättssäkert och med respekt för mänskliga rättigheter.

Enligt Patrik Engström är det tydligt vilka regler och förordningar Frontex personal har att förhålla sig till och hur de ska agera om de inte upprätthålls. Bland annat finns ett system för att rapportera överträdelser.

Frontex är…

…EU:s gränsbevakningsbyrå, med mandat att begära stöd från medlemsländerna. Just nu ökar också Frontex rekryteringen av egen personal. Innan 2021 ska de vara 5 000 anställda och så småningom växa till 10 000.

Förra veckan fick en dansk patrullbåt som är en del av Frontex operation Poseidon i Egeiska havet order av den grekiska kustbevakningen att trycka tillbaks en gummibåt med migranter eller flyktingar. De vägrade, vilket enligt Patrik Engström var helt riktigt.

– Hade en svensk besättning fått en liknande order hade de inte heller lytt den ordern. Den är nämligen inte laglig. De hade följt operationsplanen och Frontex-förordningen.

Att kniviga lägen kan uppstå för poliserna på plats tvivlar inte Patrik Engström på, men han säger också att det finns samordnare på plats från Frontex just för att kunna ge stöd i liknande situationer. Innan man skickar ut personal får de också en genomgång, både i hemlandet och på plats.

– Den som skickas ut kommer att vara väl orienterad i vad det är som gäller.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst