Annons
Annons

Så påverkas vi på jobbet

"Målet för oss barnförhörsledare är att bedriva arbetet så nära det normala som möjligt, så att inte barnen ska drabbas". Så säger Sofie, som är barnförhörsledare i Helsingborg. De flesta poliser jobbar fortfarande på som vanligt, vi frågade tre av dem hur de påverkas av coronapandemin.
26 mars 2020, 00:00

Emma, IGV i Uppsala

Hur påverkas din jobbvardag av coronaviruset?

– Varje arbetspass uppmanas vi att gå in och läsa på Intrapolis om skyddsrutiner och hur vi ska sanera oss och bilarna. Men jag skulle föredra att cheferna drog det muntligt på utsättningarna. Risken är annars att man blir ryckt på något ärende och inte hinner gå in och läsa.

Emma, IGV Uppsala
Emma, IGV Uppsala

Har ni förstått hur ni ska skydda er?
– De flesta inser nog att vi ska sätta på oss skyddsutrustningen om vi till exempel gör en lägenhetsundersökning där det kan ligga någon död med viruset. Men vi kommer i kontakt med människor i så många situationer. Vi kan inte åka runt i regnställ och skyddsmask 90 ett helt arbetspass. Det blir inte heller en bra arbetsmiljö.

Deras kommentar till kollegorna var att de kommer att bli smittade allihop

Vad tänker du om det?
– Häromdagen lämnade några kollegor av en person vid sjukhuset och möttes av vårdpersonal i gedigen skyddsutrustning. Deras kommentar till kollegorna var att de kommer att bli smittade allihop.

Vad är det för status på skyddsutrustningen?

– Jag har en bakgrund inom Försvarsmakten och där talar man om att skyddsmasken blir mättad och förlorar funktion efter ett tag när den ligger öppet. Jag lyfte frågan och fick höra att jag skulle vända mig till CBRNE-instruktören. Men det är svårt att få till när man jobbar treskift. Sedan tror jag inte att alla kollegor har gått fortbildningen på skyddsmasken som skall hållas vart tredje år. Jag har också hört att det saknas fullständiga saneringskit.

Vad tror du om utvecklingen framåt?

– Om smittan blir värre finns det så klart en oro att många kollegor måste vara hemma och att vi ska blir färre än vi redan är.

Blir det någon sommarsemester i år tror du?
– Vi har fått höra att det ligger i röret att den är hotad. Vi får vänta och se men det kommer inte bli så muntra miner om den ställs in. Många kollegor behöver ledigt. Samtidigt är vi väldigt lojala och har en förståelse för att det kanske krävs.

 

Veronica, huvudskyddsombud i Jämtland

Hur påverkas din jobbvardag av coronaviruset?

– Än så länge är det bara en person som har testats positivt i personalen, så det är inte mer sjukskrivningar än normalt här i Jämtland. Däremot räknar vi med ett stort inflöde av turister i påsk, framförallt till Åre där det redan är en hög andel smittade i befolkningen. Vi får se hur det slår mot personalen.

Veronica, HSO i ...
Veronica, HSO Jämtland

Vad får ni för frågor till skyddsorganisationen?

– En stor fråga är om vi ska fortsätta kommendera personal till andra delar av landet inom ramen för Rimfrost samtidigt som det är coronasmitta. Det senaste jag har hört är att kommenderingarna fortsätter som vanligt. Men jag vet att det är en fråga som diskuteras.

Vi är ganska känsliga för det eftersom vi redan har en låg bemanning i yttre tjänst

Hur förbereder ni för en eventuell ökning av sjukskrivningar?

– Vi är ganska känsliga för det eftersom vi redan har en låg bemanning i yttre tjänst. Därför gör vi en inventering bland inre personal och ser vilka som brukar hoppa in på IGV eller i särskilda insatser och som skulle kunna gå ut i yttre tjänst om det behövs. Sedan tittar vi på om det finns personal utöver det som skulle kunna gå ut om de sätts i snabbspår för fortbildning som till exempel Polkon.

Blir det någon sommarsemester i år tror du?

– Det hoppas jag. Frågan har nämnts men det har inte var några ingående diskussioner om sommaren ännu. Just nu är det påskledigheten som ligger i den direkta farozonen.

 

Sofie, barnutredare Helsingborg

Hur påverkas din jobbvardag av coronaviruset?

– Verksamheten rullar på som vanligt. Vi har haft ett par barn som varit sjuka så förhören har blivit inställda, men vi ser ingen stor effekt än. Det händer ju även annars. En kollega från vuxengruppen har berättat om äldre som inte har velat komma in till förhör.

Sofie, barnförhörsledare Helsingborg
Sofie, barnutredare, Helsingborg

Har ni ändrat några rutiner?
– Vi är noga med handhygienen och tar inte i hand. Vi har ju också åklagare med på våra förhör och de är nu med via länk i stället.

Är det tydligt hur ni ska skydda er?

– Vi följer den informationen som finns samlad på Intrapolis och som uppdateras kontinuerligt. Det kanske är mer att förhålla sig till om man är i yttre tjänst.

Eftersom hämtningarna av barnen samordnas med skola och förskola skulle det få stora konsekvenser om de stängde ner

Vad tror du om utvecklingen framåt?

– Målet för oss barnförhörsledare är att bedriva arbetet så nära det normala som möjligt, så att inte barnen ska drabbas. Eftersom hämtningarna av barnen samordnas med skola och förskola skulle det få stora konsekvenser om de stängde ner. Då kommer det bli många inställda förhör. Socialtjänsten får göra en ny skyddsbedömning av barnen, för att säkra att barnet inte far illa, och det ger andra förutsättningar.

Blir det någon sommarsemester i år tror du?
– Det kan jag inte svara på. Jag har inte hunnit sätta mig in i det. Jag vet ännu inte om det kan bli aktuellt för mig att jobba i yttre tjänst till exempel, men jag är ju polis så vi får väl se.

Hur påverkas du som polis av coronapandemin? Hör gärna av dig till Polistidningen och berätta.

Emma Eneström och Per Hagström

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst