Semesterplaneringen senareläggs

Polismyndigheten och facken har kommit överens om att göra tillfälliga kollektivavtals-bestämmelser. Detta för att polisen ska klara av sitt uppdrag under coronapandemin.
24 mars 2020, 00:00

Semester som ska tas ut från 1 maj till 15 december i år ska, enligt kollektivavtalet, vara beslutad senast den 31 mars. Nu har arbetsgivaren och facken kommit överens om att senarelägga det datumet till 16 april.

Under den extra tiden vill man kunna föra diskussioner om tillfälliga bestämmelser som avviker från kollektivavtalet beroende på hur pandemin utvecklar sig.

Exempel på vad det skulle kunna röra sig om är följande:

Arbetstidsförläggning med ökad flexibilitet till följd av ett stort antal sjukskrivningar i Polismyndigheten.

Arbetstidsförläggning med ökad flexibilitet till följd av ökade samhälleliga ordningsstörningar eller liknande.

Eventuell förändrad semesterplanering vid en senare tidpunkt om pandemin får stor påverkan på samhället och/eller på Polisens sjuktal.

Utökad möjlighet att återkalla beviljad eller avbryta påbörjad semesterledighet.

Utökad möjlighet att växla bort semester mot annan ersättning.

Senast den 14 april ska parterna kunna presentera vilka tillfälliga ändringar i kollektivavtalet som man har kommit överens om.

– Jag hoppas att medlemmarna, precis som vi, ser att det här är en helt extraordinär situation och att man behöver vara lite ödmjuk inför den. Jag hoppas att vi och arbetsgivaren kan se det som en gemensam utmaning att klara av det här, säger Polisförbundets förhandlingschef Niklas Simson.

Han menar också att förutsättningarna inför den här sommaren ser lite annorlunda ut då ingen riktigt kan veta vad vi har framför oss.

– Det normala är ju att man vill planera resor och så, nu vet vi inte ens om vi kommer kunna resa, säger han.

Vad händer nu?
– Nu sa vi försöka hitta kollektivavtals-överenskommelser för de här lösningarna och här finns en väldigt tydlig deadline.

Finns det inte redan möjligheter inom ramen för särskilda nationella händelsen att flytta semestrar?
– Vissa möjligheter finns det, men inte alla. Vi vill ju att medlemmarna ska kunna ställa upp i den här krisen men samtidigt få en juste hantering.

Förhandlingar angående fastställandet av semesterlistorna pågår, enligt Polisförbundet, även med Säkerhetspolisen men har i nuläget inte avslutats.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst