ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Pixabay.

75 000 i vite om det inte blir dagsljus

Publicerad 2020-04-22

Aktuellt De 20 jourförundersökningsledarna i polishuset i Helsingborg måste få mer dagsljus. Annars hotar Arbetsmiljöverket med vite på 75 000 kronor.

Arbetsplatserna för jourförundersökningsledarna finns i två rum på bottenplan, vilket Polistidningen skrivit om tidigare. Där får de för lite dagsljus och möjlighet till utblick, anser Arbetsmiljöverket, AV.

Eftersom de jobbar dygnet runt är det än viktigare med ljusinsläpp. Också då de inte har raster, utan bara måltidsuppehåll om 20 minuter om arbetssituationen tillåter.

Därför har AV beslutat att om Polisen inte senast 15 september genomfört åtgärder för mer dagsljus och utblick, då blir det vite på 75 000 kronor.

Åsa Wulff

– Jag är naturligtvis jättenöjd med det beskedet. Arbetsmiljöverket har gått helt och hållet på de åtgärder jag föreslog, säger Åsa Wulff, huvudskyddsombud i nordvästra Skåne.

Det var i början av året hon vände sig till AV efter att hon var missnöjd med arbetsgivarens åtgärder.

– Kanske kan det här bli prejudicerande, för andra som sitter i liknande lokaler och inte har rast?

Föreläggande och vite

Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller ska genomföra en viss åtgärd.

Ett vite är ett penningbelopp som man kan tvingas betala om man inte följer en myndighets beslut.

Källa: Arbetsmiljöverket

 

”Dagsljus och utblick har stor betydelse för människors hälsa och välbefinnande”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut. Brist på dagsljus kan leda till trötthet och stressymptom. Att genom färger, möbler och belysning göra arbetsplatserna ljusare kan inte fullt ut ersätta behovet av dagsljus och utblick, anser man.

Nu ser arbetsgivaren och skyddsombudet tillsammans över nya rum.

– Vi kommer förhålla oss till vad Arbetsmiljöverket sagt såklart. Vi är mitt uppe i arbetet och tittar tillsammans med huvudskyddsombudet och medarbetarna på olika alternativ. Vi kommer hitta en lösning så att kraven uppfylls, säger Christian Nordin, sektionschef, utredningsjouren.

Kommer andra inom Polisen få arbetsplatserna på bottenplan som AV dömt ut för jourförundersökningsledarna?

– Det finns farhågor och orolig personal som undrar om de ska behöva flytta dit. Men det är i så fall personal som kan röra sig mer i jobbet, och med rast i kollektivavtalet så de kan ta sig en lunch i dagsljus. Det är inte heller säkert att det blir stadigvarande arbetsplatser utan kan bli mötesrum eller för förhör. Detta ska inte skapa nya arbetsmiljöproblem, säger Åsa Wulff.