Annons
Annons

Humor, myter och väder

Vad var det under Stefan Hectors bilfärd till jobbet som gjorde att operation Rimfrost fick just det namnet? Och hur blev bovar i finkan operation Bofink? Polistidningen klargör upprinnelsen till 15 namn på polisinsatser och särskilda händelser.
17 april 2020, 00:00

Varg Gyllander satt och slöläste på ett mjölkpaket under frukosten. Det handlade om grekisk mytologi. Om Ikaros. Han vars pappa tillverkade vingar av vax och fjädrar för att de skulle fly fångenskap. Pappan varnade sonen för att flyga för nära solen, då skulle vaxet smälta. Men Ikaros struntade i pappas ord, flög högt, vingarna smälte, han föll från himlen och drunknade. En berättelse om hybris. Namnet på operation Ikaros var därefter ett faktum.

– Det som kallades Ikaros-listan var rikskriminalens most wanted-lista över internationellt efterlysta svenskar. Vi ville exponera banditerna så de fick högmod. Rikskriminalen var solen, banditerna skulle falla till marken när de kom för nära oss, och vi ta dem.

Varg Gyllander har med sina 15 år inom polisen hittat på många namn.

Är du någon form av namngivningsförrättare?
– Det är inget officiellt uppdrag, men jag har alltid suttit i operativa ledningsgrupper. Är man tillräckligt påhittig och snabb får man gehör.

Ikaros är det namn han är mest stolt över. Ett snyggt ord, och med en historia som kan appliceras på insatsen.

– Ikaros satt som en smäck.

Illustration: Emma Hanquist/Form nation

Nu är han samordnare för initiativ Gryning. Ett namn han också är mycket nöjd med. Det började med ett samtal med regionpolischefen, som sa att han ville se en ljusning i utredningsresultaten för brott i nära relationer.
– Då kläckte jag det, Gryning. Det är varmt, vill något, det säger exakt vad vi är ute efter. Ett ljus i mörkret. Gryning skulle kunna vara ett problematiskt ord inom polisen, att det associeras till gryningsräder, men det känner jag inte att det blivit.

Om man vill att en insats ska bli känd bland allmänheten är Vargs knep att använda neutrala ord som inte gör någon arg. Vackra, snygga och korta ord. Namnet ska fastna. Namnet Fenix tycker han blev bra medialt. Och snyggt med x:et.
– Fenix var en stor insats i Rinkeby. Den syftar på fågeln Fenix ur mytologin, som reser sig ur askan. Vi ville visa på en insats för att ett nytt samhälle skulle växa ur askan.

Mareld är ett fenomen som ger ett turkost sken i ett mörkt hav. Mareld blev namnet på en insats i Södertälje för att bekämpa organiserad brottslighet.
– Tanken med det var att vi måste se ljusglimtarna som faktiskt finns i mörkret. Att det finns goda krafter. Ett vackert ord, Mareld, säger Varg Gyllander.

SYFTET: HÅLLA ISÄR

”Generellt namnger vi särskilda händelser och andra polisiära insatser i syfte att särskilja olika insatser. Namngivningen kan ibland syfta till att ange en anonym referens till ett ärende där omständigheterna är föremål för sekretess och där man inte publikt kan tala klartext om brott, gärningsmän och andra omständigheter.”

Källa: Nationellt mediecenter Polisen.

En av de mest omtalade särskilda händelserna på senare tid är Rimfrost. Den dag man beslutade att det skulle bli en nationell särskild händelse, samma morgon var det rimfrost på marken när den nationella kommenderingschefen Stefan Hector körde till jobbet. På den vägen är det.

– Det är ofta kommenderingschefen som namnger. Det är ingen större vetenskap bakom, utan helt och hållet fantasi, säger Stefan Sintéus, regional kommenderingschef för Rimfrost.

Det är ingen större vetenskap bakom, utan helt och hållet fantasi.

Stefan Sintéus kom däremot på namnet Hagelstorm, en tre dagars underoperation till Rimfrost.

– Det var en massiv insats under kort tid, så jag tyckte det var käckt med Hagelstorm. Jag tänkte att vi måste ha något med vinteranknytning, men tjäle och permafrost lät för tufft.

Rimfrost-namnen följer ett mönster med väderrelaterade namngivningar. Dimma är en annan.

– Dimma döptes av någon i region Syd för att det var dimma dagen insatsen skulle döpas, säger Linda H Staaf på Noas underrättelseenhet, som var nationell kommenderingschef för insatsen mot telefonbedrägerier.

Ett tidigare terrorärende namngavs Svart is.

Narkotikainsatsen Höstglöd fick sitt namn dels för att den låg under hösten, dels för att man ville visa på att det fanns glöd och engagemang i arbetet.
– Det fanns också en humoristisk touch. I insatsen jagade man cannabis, så det syftar på glöd också i den bemärkelsen. Att namn på insatser har en humoristisk ton är något man får bevaka eftersom det är seriösa saker som pågår, säger Christoffer Bohman som var Höstglöds insatsledare, numera lopo-chef i Sollentuna.

Det fanns också en humoristisk touch.

En mindre känd särskild händelse är den som bestämdes efter att en handgranat kastats mot en polisbuss i Storvreten. Den fick namnet Tarzan. Det har koppling till smeknamnet på den svenska inbrottstjuven Tumba-Tarzan som på 50-talet rymde från fängelset och höll sig undan ett halvår. Insatsen fick namnet för att händelsen inträffade i Storvreten, som ligger i Tumba, men har ingen koppling till personen bakom Tumba-Tarzan.

När en insats eller särskild händelse får ett personnamn handlar det annars ofta om vem som har namnsdag dagen beslut tas. Exempelvis Alfred (skjutningar), Alma (flyktingströmmen), Gunder (internationella stöldligor) och Knut (sprängningar).

– Tämligen tråkigt och kanske lite grått men det ger oss en möjlighet att gå tillbaka och lätt kunna spåra när den särskilda händelsen startade, säger Mattias Andersson, kommenderingschef för Knut.

Och så namnet på operationen Bofink? Malin Källström Bendrik, kriminalkommissarie på Noas utredningsenhet, är upphovskvinnan
till namnet på operationen mot barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn.
– Namnet Bofink kom utifrån Noa-chefen Mats Löfvings ofta uttalade mål om fler bovar i finkan. Jag gillar djur och natur så jag associerade snabbt uttalandet till den lilla fina fågeln och tyckte namnet var passande för ett tillslag under våren.

Löfving – ytterligare en koppling till den lilla fågeln.

3 namnskolor

Enligt Varg Gyllander finns tre skolor i hur Polisen namnger insatser och särskilda händelser:

1. ”Namnsdagen – den torraste typen, säger inget om vad man gör.”
2. ”Namn som direkt pekar på vad det handlar om, som exempelvis Torsk emot prostitution, och Fat boy som riktade sig mot Hells Angels. Jag är en motståndare till den skolan. Man gör det för enkelt för alla, speciellt om man har hemliga operationer.”
3. ”Tredje skolan, som jag själv tillhör, är namn som är kopplade till det man gör, men inte avslöjar vad det handlar om eller gör folk förbannade.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst