Annons
Annons

Avstängd i tre år – nu stämmer facket Polisen

Umgänge i tungt kriminella kretsar är enligt Polismyndigheten skäl till att en polis varit avstängd från sitt arbete i tre år. Polisförbundet har lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen i ärendet. – Hur det än förhåller sig har de gjort fel, säger Jonas Wiberg, förbundsjurist.
4 maj 2020, 00:00

Det var under våren 2017 som polisen bedömdes inte klara säkerhetsprövningen. Det på grund av att hon, enligt arbetsgivaren, umgås i tungt kriminella kretsar. Initialt stängdes hon, enligt stämningsansökan, av från sin tjänst med stöd av lagen om anställningsskydd, LAS. Nya beslut om fortsatt avstängning har sedan tagits vid fem tillfällen. Senast i januari 2019.

Polisförbundet menar att det inte föreligger några giltiga skäl till avstängningen, då man inte redogjort för några sådana, utan i stället hänvisat till sekretess. Man har heller inte förhandlat om avstängningen enligt MBL. I stämningsansökan yrkar Polisförbundet på att avstängningen ska upphöra och Polismyndigheten betala skadestånd till både polisen och förbundet.

Polisen själv vet, enligt Jonas Wiberg, inte vilket umgänge arbetsgivaren syftar på.

– Hon vill tillbaka till jobbet, säger han.

Enligt Jonas Wiberg är det normalt att låta någon vara avstängd, med lön, under tiden som en utredning pågår. Men också det kan bli problematiskt om det går för lång tid. I det här fallet pågår ingen utredning. Jonas Wiberg ser ingen anledning till att saken inte skulle kunna lyftas i domstol och att man där skulle kunna få klarhet i vad som gör att den avstängda polisen inte klarar säkerhetsklassningen.

– Domstolarna är vana att hantera sekretessbelagda uppgifter. Det är inga konstigheter.

Även om Polismyndigheten i domstol skulle kunna visa att den avstängda polisen inte lever upp till säkerhetsklassningen har de gjort fel enligt Jonas Wiberg.

– Att bara låta henne vara avstängd såhär länge, det är inte okej. I stället skulle arbetsgivaren vidtagit någon annan åtgärd tidigare.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst