Annons
Annons

”Myndigheten skjuter sig duktigt i foten”

I Sverige finns det för tillfället lite drygt 8 000 ordningsvakter och behovet av dem ser inte ut att minska, utan snarare öka. I takt med att antalet poliser på gatan har minskat under en längre tid, kopplat till en snabbt växande befolkning och en ökande grov brottslighet, har ordningsvakten blivit ett måste på våra gator, torg och i kollektivtrafiken.

Från Polisens sida vore det nog önskvärt att det fanns fler poliser så att behovet av ordningsvakter skulle vara mindre, men eftersom tillströmningen av studenter på våra fem utbildningsorter är så pass låg (för att inte säga urusel), kommer det dröja många år innan bevakningsbranschen kommer kunna ta ett steg tillbaka.

Myndigheten har satt upp som mål att vi 2024 ska vara 10 000 fler anställda och 7 000 av dessa ska vara poliser, men ju närmare vi kommer, desto mer förefaller det vara en önskedröm. För tillfället går myndigheten plus cirka 2 x 650 studenter och minus cirka 850 poliser per år, och man behöver inte ha MVG i matte för att förstå att den uträkningen inte kommer att gå ihop.

Bevakningsbranschen är alltså här för att stanna tills våra politiker tar sig i kragen och gör polisyrket attraktivt igen – d.v.s. höjer lönen och ob:n rejält (alla andra små förändringar är välkomna men på det stora hela irrelevanta).

Men till dess behövs ordningsvakterna och då är de radikalt höjda avgifterna för deras kurser inte rätt väg att gå. Må så vara att det är byråkratiskt rätt att ta ut den förhöjda avgiften men vad blir resultatet? Risken är att många ordningsvakter som extraknäcker och fyller upp alla småluckor här och var tackar för sig och då har myndigheten skjutit sig ganska duktigt i foten, för vem får ta tag i problemen när ordningsvakterna inte finns?

Avgiften måste självklart höjas allt eftersom men det är inte ordningsvakternas fel att myndigheten inte har gjort detta de senaste åren. I stället bör en högre gradvis ökning genomföras över en fem- eller tioårsperiod för att säkerställa att inte alltför många ordningsvakter avstår
från att förnya sitt förordnande.

Som några av er kanske vet finns det en pågående utredning om ordningsvaktens roll och befogenheter och detta är verkligen på tiden, för samhället har förändrats och därmed även förutsättningarna för deras arbete. Till att börja med borde ordningsvaktsutbildningen vara fyra i stället för två veckor, de borde få vissa utökade befogenheter, t.ex. att köra in en PL 13 eller en LOB till närmaste polisstation samt kanske även få bära OC. Oavsett vad utredningen kommer fram till behövs de och ju mer vi kan samarbeta, desto bättre.

Betraktelse 1: Politiker som säger ”Det är upp till parterna att förhandla om lönerna” kan vänligen gå och gräva ned sig. Det spelar ingen roll hur mycket parterna förhandlar om de tillskjutna medlen är otillräckliga …

Betraktelse 2: Nu har det gått nästan 18 (!) år sedan aspirantlönen (15 000 kr/mån) höjdes senast och inte ett pip om detta från vare sig arbetsgivaren eller Polisförbundet.

Uruselt är bara förnamnet!

John
IGV Nordost, Göteborg

SKRIV TILL OSS!
Vi publicerar normalt inlägg på maximalt 3 000 tecken inklusive mellanslag. Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texterna. Du får vara anonym, men redaktionen måste veta vem du är. Skicka helst inlägg per e-post till polistidningen@polistidningen.se

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst