Annons
Annons

”Stor fara att inte kunna ropa på hjälp”

Nationellt skyddsstopp har införts på de nya aktiva hörselskydden. - Vi är överens med arbetsgivaren om allt utom att de ska fortsätta användas, säger nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson.
2 juni 2020, 00:00

I höstas upphandlades aktiva hörselskydd med så kallad käkbensmikrofon för att distribueras på bredare front till svenska poliser. Det efter många och långa processer kopplade till buller i polisers arbetsmiljö. Men i maj utlystes skyddsstopp i region Väst, där man kommit längst med att introducera skydden.

Sedan dess har nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson gjort en begäran enligt 6:6a om att problemen måste utredas och åtgärdas.

En hundförare i en storstadsregion hörde av sig till Polistidningen efter att ha läst om skyddsstoppet och säger att han själv har fått skydden, men inte använt dem så mycket. Detta då han tycker att de är obekväma och på flera sätt brister i hörbarhet.

När hade problemen kunnat utgöra en risk i ditt arbete?
– I alla typer av ingripanden där det förekommer hastiga rörelser. Jakt till fots, spårning i tätare buskage eller terräng, ingripanden där du fysiskt måste hålla fast personer, underläge där då slåss för ditt liv och så vidare.

Hundföraren tycker att ljudet in är bra, men på gränsen till obehagligt bra. Ljudet ut däremot beskriver han som metalliskt och att man ofta ombeds upprepa sig. Det är, menar han, inte rimligt att all kommunikation tar dubbelt så lång tid då du ofta får repetera din information flera gånger.

Ett nationellt skyddsstopp tycker han efter rådande omständigheter låter rimligt.

– Det är en stor fara att du inte kan ropa på hjälp när det behövs, säger han.


Aktiva hörselskydd

…släpper igenom alla ofarliga ljud och möjliggör kommunikation samtidigt som de, via avancerad teknologi, dämpar höga och skadliga ljud.

Polismyndigheten är överens med skyddet om att problemen med skydden måste åtgärdas. Bland annat har Lars Gustafsson, gruppchef på Polismyndighetens it-avdelning, sagt att problemen kan vara kopplade både till tillpassning i örat och ovana.

Polismyndigheten har, enligt Patrik Danielsson, lämnat in en åtgärdsplan med nio punkter. Nationella huvudskyddsombudet är nöjd med åtta av dessa.

– Men den första punkten innebär att man vill fortsätta använda skydden medan man åtgärdar problemet och det köper inte jag, säger han.

Därmed införs nationellt skyddsstopp på de aktiva hörselskydden.

Arbetsmiljöverket har nu på eftermiddagen, tisdag, fastställt skyddsstoppet och belagt arbetsgivaren med förbud att använda utrustningen i all verksamhet. Beslut om undantag kan fattas i samråd med skyddsombud.


skyddsstopp

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombud rätt att avbryta arbetet.

Det kallas skyddsombudsstopp eller skyddsstopp, och får ske enligt arbetsmiljölagen 6 kap §7.

Källa: Arbetsmiljöverket

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst