Slut på tillverkning av tjänstevapnet

Sig Sauer har lagt ner tillverkningen av Polisens tjänstevapen. Men så länge upphandlingen av nytt vapen följer tidsplanen är det inga problem, säger Lars Serenander på UC Stockholm.
24 augusti 2020, 00:00

Just som det börjar bli dags att ta in anbud för ett nytt tjänstevapen inom Polisen kom beskedet att Sig Sauer lägger ner sin verksamhet i Tyskland. Därmed stoppas tillverkningen av den vapenlinje som, bland annat Polismyndigheten i Sverige, använder sedan mitten av 80-talet.

Jerry Loklint, projektansvarig för upphandlingen av nytt tjänstevapen, har tidigare sagt till Polistidningen att man räknar med cirka fem år, från det att avtal är slutet, till dess att alla vapen är utbytta.

Men enligt Polismyndigheten kommer inte nedläggningen hinna utgöra något problem under den tiden.
– Direkt när man fick kännedom om detta så såg vapenansvariga på regionerna till att köpa upp reservdelar så att vi kommer att klara oss, säger Lars Serenander på Utvecklingscentrum Stockholm, som har hand om vapenfrågor.
Han säger också att myndigheten har vapen i reserv och att företaget kommer att kunna leverera reservdelar en ytterligare tid.

Det enda som kan orsaka svårigheter, menar han, är om det blir problem med upphandlingen och den till exempel överklagas.
– Det skulle ju kunna göra att det drog ut på tiden, säger han.

Informationen har även gått till nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson och han känner sig trygg med att poliserna kommer ha fungerande vapen under övergångsperioden.
– Vi har fått bra svar på våra frågor, säger Patrik Danielsson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst