Annons
Annons

Förslag om drogtest stoppades av kongressen

”Drogtester ska införas inom polismyndigheterna”, stod det i förbundsstyrelsens förslag till arbetsmiljöpolitiskt program. Men Polisförbundets kongress drog i bromsen och skrivningen ändrades till att drogtester ska utredas.
29 september 2020, 00:00

Anna Allard, kongressombud från region Väst, är nöjd med ändringen.
– Vi känner att det finns en hel del som vi behöver titta på innan Polisförbundet går i bräschen för drogtester. En fråga är hur arbetsgivaren kommer att hantera ett positivt svar på ett drogtest, säger hon.

Vad är det ni befarar i den delen?
Att det inte finns någon form av stöd och rehab utan att man bara går mot ett avsked. Vi måste ju också ställa krav på arbetsgivaren att förebygga den här problematiken. Det handlar till exempel om att jobba med attityder kring droger och införa handledning där anställda kan tömma sin ryggsäck på ett sätt som gör att man kanske inte trillar in i ett missbruk.

Kan man inte kombinera förebyggande åtgärder och testning?
Det är precis det vi vill att Polisförbundet ska titta på. Vi har inget färdigt förslag från region Väst. Jag vill vara tydlig med att ingen av oss vill ha påverkade kollegor på våra arbetsplatser. Men vi kanske behöver bottna lite mer i frågan om drogtester innan vi går i bräschen för den.

Polisyrket är ju speciellt i och med att man bär vapen och kör utryckningsfordon. Räcker det med förebyggande arbete då, kommer det inte behövas tester för att upptäcka dem som missbrukar?
– Det är inte säkert att det kommer att räcka, men vi bör kombinera det här med ett förebyggande arbete. Sen kommer det inte ta bort all eventuell narkotikaproblematik, men det kanske kan göra att någon söker hjälp.

Av Polisförbundets nya arbetsmiljöpolitiska program framgår bland annat att förbundet har som mål att polisen ska vara en drogfri arbetsplats. För att nå det målet föreslog förbundsstyrelsen en formulering om att ”drogtester ska införas inom polismyndigheterna och regleras i kollektivavtal.” Men vid ett av tematorgen som hölls dagen före kongressen fick den formuleringen kritik av kongressombud från flera regioner.

Kritiken ledde till att förbundsstyrelsen återkom med ett reviderat förslag till arbetsmiljöpolitiskt program. Skrivningen om att drogtest ”ska införas” byttes ut mot att Polisförbundet ”ska utreda förutsättningarna för att eventuellt införa drogtester inom polismyndigheterna”. Den nya versionen av programmet röstades igenom av kongressen.

Kongressombudet Måns Borgny från förbundsregion Öst hade gärna sett att den ursprungliga skrivningen fått stå kvar.
– Att man inför någon typ av drogtest inom polisen tycker jag inte är så konstigt. Exakt hur man ska genomföra dem och i vilken omfattning vet jag däremot inte. Det kan inte innebära rektala prov varje morgon.

Varför vore det bra med drogtest enligt dig?
– Jag är inte alls av den uppfattningen att vi har ett jättestort problem med droger inom polisen, men det vore naivt att tro att det inte förekommer. Om man kan använda ett test för att upptäcka dem som har problem, eller om testerna kan visa att problemen inte finns, så tycker jag att båda resultaten skulle vara en vinst.

Vissa är oroliga att de som testar positivt bara kommer att sägas upp snarare än erbjudas rehabilitering. Hur ser du på den risken?
– Det är ändå klart besvärande om man som polis använder illegala droger. Jag månar om alla mina arbetskamrater. Men jag månar nog mer om dem som riskerar att få arbeta med en person som använder droger. Det gäller även om det leder till att den personen blir av med jobbet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst