Annons
Annons

Kommunpolisen ska vara inspektör

När nya kommunpoliser rekryteras ska de få minst inspektörsgrad. Det har Polismyndigheten beslutat. Men det är oklart vad som händer med befintliga kommunpoliser som är polisassistenter.
4 september 2020, 00:00

En slasktratt och allt-i-allo eller en nyckelkompetens i det brottsförebyggande arbetet? Kommunpolisens roll och status har diskuterats flitigt sedan den infördes på bred front i samband med omorganisationen 2015. Det har Polistidningen skrivit om tidigare.

En tvistefråga har varit vilken tjänstegrad kommunpoliser bör ha. Variationen har varit stor i praktiken, berättar Tomas Rosenberg, sektionschef på Polisens HR-avdelning.

– Vi har polisassistenter, inspektörer och kommissarier bland kommunpoliserna. Och jag tror även att vi har haft en intendent i något fall.

I somras fattade dock Polismyndigheten ett nationellt beslut om att kommunpoliser i fortsättningen ska anställas som minst inspektörer.

Tomas Rosenberg. Foto: Anna Hermansson.
Tomas Rosenberg

Foto: Anna Hermansson

Vissa har förespråkat kommissarie som lämplig grad på grund av kommunpolisens komplexa uppdrag. Varför har ni bestämt er för inspektör?
– När vi jämför med andra funktioner så har vi landat på lägst inspektör.

Om man är polisassistent och vill bli kommunpolis. Hur gör man då?
– Då får man söka när det ledigförklaras en anställning som inspektör med funktionen kommunpolis.

Kommer det alltså att bli rekryteringar och inte arbetsledningsbeslut när nya kommunpoliser tillsätts?
– Det beror på hur kompetensförsörjningen ser ut. Finns det redan flera inspektörer som är aktuella för att bli kommunpoliser, kan det hända att de arbetsleds till det. Men flera regioner har lyft att man kommer att behöva rekrytera från polisassistenter.

Vad händer med dem som är kommunpoliser redan men har graden polisassistent? Kommer de att bli inspektörer i stället?
– I nuläget händer ingenting för man kan inte bara ändra en anställning. Det pågår en diskussion om hur vi ska hantera detta. Men det handlar inte bara om kommunpoliser, utan även andra funktioner där man ska vara inspektör, men där det finns polisassistenter sedan tidigare. Det kan vara gruppchefer och förundersökningsledare till exempel.

Enligt Tomas Rosenberg påverkar inte beslutet om inspektörsgrad vilka arbetsuppgifter som kommunpoliser ska tilldelas. Inte heller vad de får för lön.
– Nej, inte enligt min uppfattning, utan lönen sätts utifrån arbetsuppgifterna och hur komplexa dessa är.

uppdragsbeskrivning

Kommunpolisens huvuduppdrag är att driva Polismyndighetens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan med kommunen och övriga lokalsamhället.

Källa: Polisens uppdragsbeskrivning för kommunpolis från 2015.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst