ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Civila kläder som används i tjänsten bekostas av poliserna själva. Foto: Emma Eneström

Skälig ersättning för spanarkläder

Publicerad 2020-09-25

Aktuellt Spanare står i dag för civila arbetskläder själva. Det ska Polisförbundet jobba för att ändra på. Det enligt flera beslut på kongressen.

Sju, av varandra oberoende, motioner till Polisförbundets kongress behandlade frågan om klädkostnader. Främst för spanare men också för andra grupper som jobbar civilt med behov av att kunna smälta in och dölja vapen och annan utrustning. Som det ser ut i dag bekostas detta av poliserna själva.

Historiskt har Polisförbundet även på tidigare kongresser tagit beslut om att verka för att poliser som använder civila kläder i tjänsten ska kunna få ersättning för detta. Men möjligheterna till det är fortfarande begränsade och varierar enligt uppgift beroende på var man jobbar.

En av motionärerna som Polistidningen pratade med innan kongressen sa att hon vid utlägg för en jacka fått höra att hon ju ändå måste ha en jacka privat.
– Men jag kanske vill ha en rosa jacka med blommor på privat, eller en reflexjacka som lyser ordentligt i mörkret. Men det kan jag ju inte ha när jag spanar, sa motionären som ville vara anonym just på grund av sitt yrke.

Alla motionerna, som formulerade kraven på ersättning för kläder på lite olika sätt, röstades inte igenom. Men i slutändan sa kongressen ja till att förbundet framöver ska verka för att spanare ska kunna få en skälig klädersättning och att Polismyndigheten ska ta kostnaden för detta.