Annons
Annons

”Vet att jag är respekterad”

Inga-Kari Fryklund blir Polisförbundets nya kanslichef. Hon kommer senast från arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna, där hon varit förbundsdirektör sedan 2010.
1 oktober 2020, 00:00

Inga-Kari Fryklund ersätter Björn Kellerth, som lämnade Polisförbundet i maj efter ett beslut från förbundsstyrelsen. Björn Kellerth hade polisbakgrund och var innan han tillträdde som kanslichef Polisförbundets förhandlingschef. Inga-Kari Fryklund har inga tidigare kopplingar till Polisen, men har enligt Polisförbundets eget pressmeddelande ”stor erfarenhet av styrelsearbete inte minst som styrelseledamot själv i olika organisationer och företag”.

Hur ser dina förkunskaper om Polisen ut?
– Jag har egentligen inga erfarenheter av polisen utöver vad andra kanske har, som har följt med i media. Men min tidigare ordförande, som också var min referent när jag sökte det här jobbet, sa att det borde passa mig som alltid vill ha ordning och reda, säger Inga-Kari Fryklund.

Hon menar att hon som företrädare för Vårdföretagarna alltid tyckt att det har varit viktigt med seriösa aktörer i branschen.

Vad kommer du att bidra med till Polisförbundet?
– Jag kommer att kunna bidra med att tänka lite utanför boxen. Jag är väldigt intresserad av påverkansarbete och har redan lite idéer om hur man kan hitta oväntade parter i att driva frågor tillsammans.

Du kommer från en arbetsgivarorganisation, hur ser du på att gå över till den fackliga sidan?
– Jag har såklart funderat många varv på det och även vad det ska bli för reaktioner. Men det har faktiskt varit väldigt positivt. Jag har haft ett konstruktivt samarbete med facken i min tidigare roll. Jag vet att jag är en respekterad person där. Sedan är Polisförbundet ett lite annorlunda fackförbund inte minst genom att de är ett yrkesförbund. Det här med att de också driver yrkesfrågor är en viktig faktor för mig. Jag hade nog inte velat jobba för vilket fack som helst.

Vad har du för relation till facket själv? Är du ansluten?
– Jag är ansluten till ett fackförbund och har alltid varit. För mig har det varit naturligt. Däremot har jag aldrig varit aktiv.
Vilket fackförbund Inga-Kari Fryklund är med i vill hon inte gå in på. Men det har alltid varit samma.
– Det är lite udda. Jag jobbade med personalfrågor inom kommun och landsting i början av mitt yrkesliv. Det kanske är en ledtråd.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger i ett pressmeddelande att förbundet är mycket glada över rekryteringen.
– Med henne får vi en mycket erfaren och kompetent kanslichef som kommer att kunna leda den utvecklingsresa Polisförbundets kansli och organisation är inne i för att skapa ännu bättre förutsättningar för våra medlemmar.

Inga-Kari Fryklund tillträder vid årsskiftet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst