ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

Vadå stationspolis?

Publicerad 2021-01-26

Henrik Karlsson.

Aktuellt Polistidningen skrev nyligen om att stationspoliserna i Skaraborg tillhör dem som får ta del av de 360 miljonerna till höjda polislöner. En av våra läsare hörde av sig. Stationspolis? Vad är det? undrade han. Vi tog frågan vidare till Henrik Karlsson, stationspolis i Mariestad.

– Det är ett nytt begrepp och på sätt och vis får jag avgöra själv vad det innebär. Jag frågade min närmaste chef om det finns en arbetsbeskrivning, men det gör det inte, säger Henrik Karlsson.

Så vad gör du på dagarna?
– Jag finns till hands i reception om någon vill träffa en polis för att göra en anmälan. Sedan lämnar jag ut pass, tar emot vapen, svarar på frågor om allt mellan himmel och jord. Det kan vara att det ligger en båt i hamnen utan känd ägare. Vad gör vi med den? Sådana saker. Jag pratar också med tidningen varje dag och berättar vad som har hänt.

Vad skiljer stationspolisen från stationsbefälet?
– Det är väl i stort sett liknande uppgifter fast jag inte har befogenhet att fatta beslut om gripna och lob och sådant. Vår arrest är nedlagd sedan en tid. Vi öppnar den bara om det är något särskilt som händer, till exempel när det är raggarträff här i Mariestad.