Annons

Annons

(In)kompetensskjutning

Här i Göteborg har vi tre problem när det gäller möjligheten att öva skytte. För det första är antalet platser/banor där vi faktiskt kan öva skytte starkt begränsade, för det andra tillåter inte banornas utformning skytte på helfigur och för det tredje omgärdas skyttet av ett obsolet och kontraproduktivt regelverk. Hur det ser ut med tillgången till banor i resten av Sverige är jag osäker på men regelverket lär ju tyvärr vara detsamma.

Vintertid har vi bara en bana att tillgå (egentligen två men då måste man få med sig en instruktör och sådana växer inte på träd, speciellt inte nattetid) och på sommaren har vi också tillgång till ytterligare en bana utomhus. Nu byggs det ju en ny polisstation på Hisingen så då kommer antalet tillgängliga banor att öka men till dess är det väldigt skralt med övningsmöjligheter.

Det största problemet är dock det befintliga regelverket som omgärdar skyttet på våra skjutbanor och som i princip omöjliggör all form av verklighetsbaserat polisiärt skytte.

De befintliga banorna är heller inte optimala på grund av sin konstruktion vilken inte tillåter skytte på helfigur utan nu får vi hålla till godo med en halvtaskig halvfigur som mest ser ut som ett pysselprojekt från förskolan. Avsaknad av denna träningsmöjlighet står i bjärt kontrast med skrivningen i Skjutkungörelsen 7 § 3 stycket där det står att en polisman vid skottlossning mot en person ska eftersträva att endast för tillfället oskadliggöra denne. Med andra ord ska man försöka skjuta mot benen men det säger ju sig självt att det är synnerligen svårt att träna på detta om övningstavlan är i halvfigur.

Det största problemet är dock det befintliga regelverket som omgärdar skyttet på våra skjutbanor och som i princip omöjliggör all form av verklighetsbaserat polisiärt skytte. På uppsatta inplastade lappar står det bland annat att ”skytt ska… …befinna sig rakt framför sin tavla” (det kommer ju aldrig hända att man måste skjuta snett framåt i en verklig situation), ”skytte inte får bedrivas mot rörligt mål” (självklart kommer alla beväpnade gärningsmän att stå helt stilla), ”lägsta skjutställning får vara knästående” (om man blir beskjuten bakom en låg vall får man därför inte besvara elden därifrån) samt ”skydd, skyl eller hinder får ej placeras på banan” (om man befinner sig i en eldstrid ska man helst stå kvar på en så öppen yta som möjligt, helst så att man syns i helfigur).

Man främjar snarare ett farligt skjutbanebeteende – stå still, skjut rakt fram på en stillasittande pappbit, stoppa ned vapnet, markera.

Tvärtom är skyttet som får bedrivas rent kontraproduktivt eftersom man överhuvudtaget inte får öva på något som helst verklighetsbaserat skytte utan man främjar snarare ett farligt skjutbanebeteende – stå still, skjut rakt fram på en stillasittande pappbit, stoppa ned vapnet, markera. På det hela taget ungefär lika effektivt som att köra hela Polisens nationella förarutbildning steg 3 i 30 km/h.

OBS! Vissa spår av ironi kan förekomma i insändaren ovan.

Betraktelse: Nu har det gått nästan 20 (!) år sedan aspirantlönen (15.000 kr/mån) höjdes senast och den skulle behöva höjas till 18.900 kr/mån enbart för att följa inflationen. Det är en bra början att aspiranterna i Stockholm får 20.000 kr/mån men det är egentligen bara en höjning med 1 100 kr/mån. Det må vara dyrare i Stockholm men inflationen är inte begränsad till bara dem som bor där. Höj lönen för samtliga aspiranter!

John, IGV Nordost, Göteborg

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst