Räddad av hundbilens hjärtstartare

Dagen på hundträningsveckan slutade inte med samkväm, utan med hjärtstopp.
3 juni 2022, 08:43

Crister Nelefelt är gruppchef på hundenheten på Polisen i Dalarna, och var med ett par dagar på den regionala hundträningsveckan i Säfsen. Han är inte hundförare själv, men skulle få prova på att spåra tillsammans med en. Som en rolig grej.

Själv kommer han inte ihåg något mer, men har fått det återberättat. Han började snabbt flåsa. Satte sig på en sten. Föll ihop. Hundföraren som gick tillsammans med honom larmade, började med hjärt- och lungräddning och skrek på kollegorna som kom med en hjärtstartare.
– Hjärtläkaren sa att utan den hade jag inte överlevt. Kontentan är att hjärtstartaren räddade mitt liv, säger Crister Nelefelt.

Efter händelsen har han reflekterat över hur lyckligt lottad han kan vara över att alla Polisens hundbilar är utrustade med hjärtstartare. Polistidningen har frågat Polisens nationella mediecenter i vilka och i hur många övriga polisbilar det finns hjärtstartare. De uppger att det inte finns i alla bilar, men i många. Beslut om att skaffa det sker regionalt. I nuläget finns det bland annat i de flesta radiobilar i region Stockholm, region Mitt och i Halland.

Crister tycker att det borde finnas i alla målade bilar, speciellt på landsbygden.

Det har gått drygt två veckor sedan hjärtstoppet. Crister har inte haft några problem med hjärtat tidigare, är kvar på sjukhuset och mår mycket bättre.
– Det går åt rätt håll, men jag har en lång väg tillbaka och får äta medicin resten av mitt liv.

Han är 66 år och planen var att jobba till 67. Nu vet han inte.
– Får se om jag kommer tillbaka mer. Nu känner jag att hälsan går först.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst