Annons
Annons

Kongressen: Förberedelser inför passet ska vara arbetstid

Poliser i yttre tjänst har fått allt mer avancerad teknisk utrustning och fler vapensystem att förbereda inför ett arbetspass. Därför ska Polisförbundet jobba för att förberedelsetid ska vara arbetstid. Det framgår av en motion som antogs av Polisförbundets kongress.
28 september 2022, 15:16

När Carl Stöltenhielm, kongressombud från region Bergslagen, frågade yngre kollegor vad som skaver i arbetsvardagen dök frågan om förberedelsetid upp gång på gång. På många ställen börjar arbetspasset samtidigt som utsättningen startar, vilket innebär att poliser i yttre tjänst behöver rusta på och packa bilar med mera på sin fritid. Att sätta sig på utsättningen i civila kläder och utan utrustning är inget alternativ, enligt Carl Stöltenhielm. Det är inte populärt bland cheferna och dessutom händer det att poliser beordras ut av ledningscentralen under pågående utsättning, eller rent av före. 
– Poliser i yttre tjänst förutsätts alltså genomföra massa förberedelser på sin fritid och när jag lyfter frågan på lokalpolisområdesnivå hänvisar man till att det behövs regionala eller nationella riktlinjer.

DSC08560
Carl Stöltenhielm, region Bergslagen

Foto: Per Hagström.

Men att komma till arbetspasset omklädd och klar gäller väl för många yrkesgrupper och yrken?
– När jag började som polis tyckte jag att det var fullt rimligt att man skulle ta på sig uniformen före passet, men på senare år har det blivit allt mer tekniskt avancerad utrustning, flera vapensystem, och olika datasystem man ska logga in i. I praktiken har det blivit kutym att vara på jobbet en timma innan utsättning. 

Det var mot den här bakgrunden som Carl Stöltenhielm skrev en motion till Polisförbundets kongress med ett yrkande om att förbundet ska jobba för att förberedelser inför passet ska räknas som arbetstid. Motionen röstades igenom enhälligt av kongressen. 

Hur tycker du att det här bör lösas rent praktiskt ute på arbetsplatserna?
– Jag tycker att man ska utvärdera hur mycket tid som behövs för att förbereda sig inför utsättning och sedan ska det finnas en rekommendation om det i arbetstidsavtalet. 

Hur lång förberedelsetid tror du att man kommer landa på ungefär?
– En halvtimma vore rimligt men det kan bero på hur polisstationer är byggda. På vissa håll har man skåp, garage och utsättning i nära anslutning till varandra. På andra håll kan det vara mer krångliga lösningar.  

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst