Annons

Annons

Rikspolischefen: Tillväxten får inte gå för snabbt

Rikspolischefen var på plats när Polisförbundets kongress invigdes. "Vi bejakar polistillväxten men den får inte gå för snabbt", sa han bland annat.
27 september 2022, 13:18

Under tisdagen inledde avgående förbundsordförande Lena Nitz Polisförbundets kongress på en konferensanläggning utanför Stockholm. 300 deltagare, varav 129 ombud var på plats. Viktiga punkter under kongressen är valen av ny förbundsordförande och förbundsstyrelse. 

I sitt invigningstal peppade Lena Nitz deltagarna genom att peka på de framgångar som förbundet har haft på senare år med politiska beslut om fler poliser och högre polislöner. En bra grund för att möta de utmaningar som kommer, tyckte Nitz. Bland annat kommer förbundet behöva påminna om att polistillväxten inte får ske till vilket pris som helst. 
– Det får inte bli korkade genvägar i form av b-poliser, och att pressa in fler aspiranter än organisationen mäktar med att ta hand om, varnade hon.

Rikspolischefen Anders Thornberg plockade upp den pucken när han blev intervjuad på scen under invigningen. 
– Vi bejakar tillväxten men den får inte gå för snabbt. Vi måste ha en lika bra utbildning som tidigare och kanske gå mot en akademisering. Om vi ska växa behöver lärosätena byggas ut och kanske bli fler. 

Thornberg talade också om att myndigheten har tappat fokus på uppdraget efter den stora omorganisationen. Och att man inte får fastna i talet om resursbrist. 
– Vi måste bli bättre på att klara upp brott, öka vår operativa förmåga. Det handlar bland annat om att minska administrationen och flytta mer kraft till lokalsamhället. 

Även Säpochefen Charlotte von Essen var på plats och fick frågan hur myndigheten lyckas matcha de löner som Polismyndigheten numera erbjuder. 
– Vi har alldeles nyligen genomfört en lönesatsning mot poliser i vår myndighet och jag är glad att säga att vi nu har en grundlön för livvakter på 40.000 kronor.

Charlotte von Essen lyfte också att Säkerhetspolisen har ett samverkansavtal med Polisförbundet, vilket hon tycker är bra. 
– Det är viktigt att ha en stark partner att diskutera med som driver de här frågorna. 

På Polismyndigheten finns inget samverkansavtal, men Anders Thornberg tycker att samarbetet med Polisförbundet har förbättrats på senare tid. 
– Nu när vi har suttit ned och diskuterat fördelningen av lönesatsningen på tre gånger 400 miljoner har vi kunnat titta framåt på ett konstruktivt sätt. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst