Annons
Annons

Ändra kravprofilen avseende färgseende

Joel Eriksson
Joel Eriksson

I dag så läggs stora resurser på att rekrytera blivande poliser, och efterfrågan ökar stadigt. Jag föreslår en ändring på kravprofilen avseende färgseende inför framtida rekryteringar. Det är i dag förlegat och onödigt strikt i Sverige.

Om vi tittar på vårt grannland Norge, så utesluter de sökande med total färgblindhet, akromatopsi, men har öppet för individer med vissa färgdefekter. Till exempel rödgrön nedsatthet i färgseendet utgör inget hinder att tjänstgöra som polis i Norge. Det borde vara samma i Sverige om vi vill få fler duktiga poliser och utbilda tillräckligt många i takt med vad det verkar finnas behov av. Jag vill med detta förslag få informationen att komma ut i ljuset och nå allmänheten. Jag vill att man ser över dessa regler och riktlinjer. Detta för att fler ska kunna kvalificera sig som kandidater till polistjänstgöring. Det vore ett simpelt sätt att utöka chansen att få fler duktiga individer som vill utbilda sig.

Jag själv har genomgått testerna för polisutbildningen och kuggade just på testerna för färgseendet. Därmed fick jag åka hem. Jag får heller inte möjlighet att pröva in till polisutbildningen igen. Någonsin. Jag har kontaktat ögonläkare i efterhand och fått bekräftat att mitt färgseende är normalt och inte borde utgöra några problem för polistjänstgöring. Varför jag kuggade just den dagen har jag fortfarande inget svar på, men läkaren sa till mig att även personer med normalt färgseende kan ha problem med de så kallade Ishiharatesten som Plikt- och prövningsverket använder för att testa färgseende.

Jag har i efterhand överklagat Plikt- och prövningsverkets beslut avseende färgseendet och har fått avslag trots läkarintyget. Detta har gett mig en insyn i rekryteringen och hur den har stora brister när det kommer till frågan om färgseende. Att släppa på kraven en aning angående färgseendet skulle medföra stora positiva förändringar för tillskottet av kvalificerade sökande till polisväsendet.

Joel Eriksson, Skövde

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst