Annons
Annons

Debattreferat: Friktion kring polisfiktion

Under hösten har en andra säsong av Malmöbaserade dramaserien Tunna blå linjen sänts på SVT. Under säsong ett fick serien mycket uppskattning för den noggranna research kring polisarbete som gjorts. Flera poliser påpekade att serien var trovärdig om än tilltwistad. Men säsong två har fått blandat mottagande.

Före detta polisen, numer föreläsaren och poddaren, Mustafa Panshiri blev till synes direkt upprörd. ”Lägg ner skiten”, twittrar han först. Han utvecklar sedan i en debattartikel i Expressen att han anser att serien ger en förljugen bild av Malmö. ”En stad som styrs av kriminella gäng, där dödsskjutningar är vardag.” När han bjuds in till Sveriges Radio i Studio Ett lyfter han också att serien sponsrats ekonomiskt av Malmö stad. I radion möter han Ann Heberlein som gillar Malmöskildringen och likt många argumenterar för att det rör sig om fiktion. Hon lyfter fiktiva skildringar av Österlen, dit hon nyligen flyttat från Malmö, och att det i Henning Mankells böcker framstår som att det mördas betydligt mer där än i verkligheten.

På Twitter håller många med Panshiri. Serien hävdas vara woke, PK och vänstervriden. På andra sidan finns debattörer som menar att den gullar med poliserna och inte problematiserar sådant som romregister och polisvåld.

Moderata riksdagsledamoten och ex-polisen Fredrik Kärrholm håller med i Mustafa Panshiris kritik. På Twitter skriver han att han inte heller känner igen ”den psykiska instabilitet som poliser i serien uppvisar” från sin egen erfarenhet. Han får medhåll av Hundföraren som också reagerat på ”de labila poliserna i serien”. Polistwittraren Christer ställer dock sig frågande till kritiken och undrar om man hade ställt liknande krav på till exempel Beck. Signaturen True Detective menar att Panshiri ska ge fan i att svartmåla hens stad och twittrar att en riktig polis noterar bland annat att serien är kliniskt befriad från ”scener där verklighetens poliser närmast administrerar ihjäl sig”.

I mångt och mycket cirkulerar debatten kring betydelsen av fiktiva skildringar med ambitionen att vara autentiska. Vilket ansvar har upphovsmännen för den påverkan till exempel en tv-serie kan få på allmänhetens bild av en stad. Eller en yrkesgrupp och deras arbetsmiljö? Vad tycker ni?

Emma Eneström, debattredaktör

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst