Annons
Annons

Poliser på svenska sökes i Finland

Förra veckan öppnade ansökningen till den svenskspråkiga polisutbildningen i Finland. Förra gången lyckades bara tolv komma in.
23 maj 2023, 09:00

Finland har två olika polisutbildningar, en svensk- och finskspråkig. De har samma antagningskrav, läroplan och längd, tre år. Men medan den på finska har fyra utbildningsstarter per år inleds den svenska med 1,5 års mellanrum.

Till den utbildningsomgång som startade i januari i år sökte runt 200 personer till de 24 platserna. Bara tolv kom in. Det klena utfallet beror på en kombination av faktorer, enligt kommissarie Christian Romberg som ansvarar för den svenskspråkiga polisutbildningen vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors.
– De flesta faller bort få fystesterna eller de skriftliga testerna.

Även fast de svenskspråkiga studenterna som började i januari är rekordfå har man de senaste åren inte haft lika svårt att fylla platserna. Runt 150-200 personer har sökt och runt 20 kommit in. Så Christian Romberg skulle inte säga att han är bekymrad, i dagsläget.
– Skulle trenden fortsätta, då blir vi oroliga, men i det här läget är vi inte det. Vi jobbar för att få fulla kurser.

Behovet av nya svenskspråkiga poliser i Finland är kontinuerligt.
– Vi har en lagstadgad skyldighet att utbilda svenskspråkiga poliser i och med att Finland har två nationalspråk. All myndighetsutövning måste trygga de svenskspråkiga medborgarnas rättigheter.

Den svenskspråkiga polisutbildningen har funnits i närmare 30 år. Nästa utbildningsomgång börjar i augusti 2024. Ansökningstiden går ut 14 augusti i år.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst