Annons
Annons

Arenavåldet – ett hot mot rättsstaten?

Screenshot_20240408_171354_Studio~2
Bo Fridén ”Poliskommissarie Emeritus"

Samhället förändras och vi med det, har säkert någon skaldat! Säkert sant. Frågan är bara vilka förändringar som är värda att vara vägledande? Är de oönskade och ibland helt otillåtna umgängesformerna kring svensk arenakultur inom fotbollen värda att följa? Svaret är självklart nej! Uppträdandet på och inför våra fotbollsmatcher, i huvudsak Allsvenskan, befinner sig på ett sluttande plan och är helt oacceptabelt.

Märker alla det? Sannolikt inte. Eller annars vill man inte se det. Eller ännu värre, vågar man inte reagera? Vilka skall då reagera? Givetvis alla som är inblandade och kan bidra till att den oönskade utvecklingen inte går för långt.

Det som gör att jag nu reagerar så intensivt är Allsvenskans uppstart under påsken, där bland annat Hammarbys supportrar på ett negativt sätt utmärkte sig. Ofattbart att man får med sig så många anhängare till den så kallade ”klacken”? En klack som i stora stycken helt saknar respekt för samhälle och rättsstat.

Klacken startade något man kallar marsch från Medborgarplatsen i Stockholm och vidare till Tele 2 Arena. Under sin färd dit hinner man med att, bland annat, misshandla tre ordningsvakter, gapa, skräna och skita ned. Under matchens första del smällde man också av bangers inne på planen och matchen fick avbrytas. Ofattbart hur Hammarby fotboll, spelare, klubbledning, sponsorer, kan låta bli att ta avstånd helt från supportrarnas otillåtna beteende.

Nu är förvisso Hammarby inte ensamma om att ha supportrar som inte har ett dugg på och kring våra fotbollsarenor att göra. AIK och Djurgården är inte bättre på att ta avstånd från sina oseriösa supportrar.

När man i samband med radio- och tv-sändningar får höra kommentarer från supportrar  som ”vi gör allt för laget” , då måste man ställa frågan. Är allt för laget att misshandla motståndarsupporters hota fotbollsdomare till livet, kasta brinnande fyrverkeripjäser mot polis och ordningsvakter, vandalisera fordon för lokaltrafiken? Är det ett beteende som sanktioneras av klubbarna, sponsorerna, spelarna och domarna är vi väldigt illa ut?

Har för mig att man i England under 80-talet* från lagstiftarens sida, införde skyhöga böter för personer som under match sprang in på planen. Åtgärden hjälpte. Det blev stopp på springet. I Sverige är vi så rädda att ta i rejält. Lagrådet säger säkert att det skulle strida mot svensk rättstradition. Men vad är alternativet? Vill vi fortsätta på det här sluttande planet?

Efter fotbollssäsongen 2023 skrev jag till alla i fotbollsallsvenskan inblandade parter att man måste ta till krafttag, markera rejält från början. Första knallskottet, eller fyrverkeripjäsen som kastas in på planen och matchen ska avbrytas omedelbart. Publiken får lämna arenan. Första året det här tillämpas kommer det bli en rejäl kamp för det goda. Tyvärr för mina forna poliskollegor.  Men något riktigt måste göras.

Tyvärr tror jag inte alls på någon förändring.  Fotbollsåret 2024 blir som jag varnat för, ett riktigt skitår för samhället. Och väldigt mycket för svensk polis. Tråkigt att behöva upprepa ett mycket negativt mantra: Vad var det jag sa!

*Reds anm: Planstormningar har varit olagliga i drygt 30 år i England, men i praktiken har få anmälts för så kallade planstormningar. Nyligen infördes en skärpning som bland annat innebär att den som olovligen beträder planen automatiskt polisanmäls och stängs av från sin klubbs arenor.

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst