Annons
Annons

Andas ut efter Eurovision

”Jag har aldrig varit med om att ledningen varit ute så mycket, huggit i och hjälpt till och inte suttit långt borta i någon buss”. Så säger Uppsalapolisen Daniel, som har en positiv upplevelse av förra veckans Eurovision-kommendering.
14 maj 2024, 11:47

Daniel spenderade förra veckans kommendering utanför entrén till musiktävlingen. I närheten av Hyllie station. Innan han åkte hade han inte så mycket koll på själva Eurovision Song Contest.
– Jag hade väl hört det svenska bidraget typ.
Men i efterhand är det han tar med sig hem att han aldrig i jobbet upplevt så många glada människor på en och samma plats.
– Det var en fröjd att få jobba i det. En riktig folkfest.

Hur många poliser som ingick i kommenderingen vill Polismyndigheten inte gå ut med. Men flera andra regioner skickade personal och på plats fanns även poliser från Norge och Danmark.

Själva organisationen och förutsättningarna för poliserna har Daniel också bara positivt att säga om. Han och hans kollegor jobbade kvällspass och bussades från en bit utanför Malmö där de bodde.
– Det tog kanske 45 minuter och det fungerade jättebra. Det var väldigt bra organiserat. Mycket bättre än andra kommenderingar jag varit på.
Han lyfter ministermöten och liknande där maten varit bristfällig och boendena inte alltid hållit måttet. Och att man nu fick varm mat och tillräckligt av den.

Det var först fram emot lördagen som han märkte av något han uppfattade som oroligheter. Men de incidenter som skedde var inte på den plats han var placerad.
– Det känns som att demonstranterna var väldigt inne på att få fram sitt budskap. Inte att de ville bråka med oss.

 

Om någon saknade en reflexväst eller liknande hjälpte alla till. Lånade ut, såg till att kollegorna hade vad som behövdes.

Stämningen mellan poliser som kommenderats till Malmö från olika delar av landet var också en del av den positiva upplevelsen för Daniel.
– Det var väldigt hjälpsamt. Om någon saknade en reflexväst eller liknande hjälpte alla till. Lånade ut, såg till att kollegorna hade vad som behövdes.
Han vill också tillägga att de som ledde kommenderingen var närvarande och ute bland poliserna på gatan.
– Det var ingen som satt och tryckte i någon ledningsbuss. Alla hjälpte till. Det tycker jag är något man kan ta med sig i andra kommenderingar.

Den positiva bilden av arbetsmiljön under kommenderingen bekräftas av Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud för Polisen.
– Det var väldigt intensivt innan med många riskbedömningar. Det regionala huvudskyddsombudet i region syd har jobbat hårt. Men man har klarat av det på ett väldigt bra sätt.

Han berättar att det varit några få arbetsskador men inga större störningar och att allt från mat till återhämtning verkar ha fungerat. Patrik Danielsson menar att det finns mycket att lära även av ett tillfälle då farhågor om terror eller upplopp inte infrias och poliserna fick tillfälle att jobba med andra delar av SPT.
– Mer kommunikation och att flytta stora folkmassor.
Han säger att kommenderingen nu ska utvärderas både regionalt och nationellt och att han ser fram emot att ta del av resultatet.
– Men främst är det ju faktiskt som att man drar en lättnadens suck nu, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst