Vad är en kongress? Man brukar säga att kongressen är Polisförbundets högsta beslutande organ. Med det menas att det är den som bestämmer vad förbundet ska ägna sig åt de närmsta åren. Det kan röra vilka frågor man ska driva men också sådant som vilken medlemsavgift man ska ha. Förbundet håller kongress vartannat år, jämna årtal. Däremellan är det förbundsstyrelsen som är högsta beslutande organ.
Den pågår i två dagar – vad gör man där? Bland annat ska man ta ställning till 102 motioner. En motion är ett förslag som en eller flera medlemmar skickat in för att påverka vilka frågor Polisförbundet ska driva. I år handlar motionerna om allt från höjd grundlön för färdigutbildade kriminaltekniker till att uppvärdera hundförarna. Om arbetstidsförkortning och mer träning på arbetstid. På kongressen tar ombuden ställning till motionerna genom att debattera och rösta bifall (=ja), avslag (=nej) eller besvarad (=om det som tas upp i motionen redan görs eller är på gång). Efter kongressen ska Polisförbundet börja jobba med de bifallna motionerna, exempelvis genom att driva vissa frågor i förhandlingar med Polismyndigheten eller använda i påverkansarbete mot politiker.
Vilka är det som bestämmer på kongressen? I år deltar och röstar 145 kongressombud från landets 14 förbunds- och studerandeförbund. De är alla medlemmar i Polisförbundet och har utsetts genom val på respektive regions årsmöte alternativt att årsmötet beslutat att styrelsen får i uppdrag att utse ombud. Regionens medlemsantal avgör hur många ombud den får. Kongressombuden har i uppdrag att vara medlemmarnas röst på kongressen.
Kan jag som medlem fortfarande påverka, trots att det är för sent att skicka in motioner till årets kongress?
Du kan logga in på Mina sidor på polisförbundet.se och läsa alla motioner och övriga kongresshandlingar. Genom förbundsregionen kan du få veta vilka som är kongressombud i din region och känner du dig engagerad i en fråga, kontakta någon av dem och skicka med dem dina synpunkter. Önskemål från medlemmar utgör inte sällan argument i debatten. I mån av plats får medlemmar även delta på kongressen som åhörare. Om du redan nu vill börja skriva på en motion till nästa kongress, 2026, gäller deadline 1 april samma år. Polisförbundet har mallar till hjälp. Du kan som aktiv medlem också bli kongressombud. Kontakta din förbundsregion om du är intresserad.
Varför ska jag bry mig? Kongressen kanske inte låter så spännande för alla. Men det är ett sätt för gemene medlem att påverka vilka frågor ens fackförbund ska arbeta med och driva. Ett konkret exempel på hur det kan gå till är frågan om höjt friskvårdsbidrag. På flera kongresser har medlemmar motionerat om att bidraget bör höjas. Kongressen har röstat igenom motioner om att förbundet ska driva frågan. Polisförbundet har således drivit frågan. Förra året höjdes friskvårdsbidraget från 1 800 till 4 000 kronor per år. Enligt förbundet självt en direkt konsekvens av att man tryckt på från facket.
5 frågor till en kongressveteranen
Håkan Stjernholm, hemmahörande i Helsingborg, gör sin tionde kongress i år. Vad är det som är så kul med kongress?
Håkan Stjernholm
Foto: privat
– Kul är väl inte riktigt ordet, men det är intressant, lärorikt och trevligt eftersom man träffar många andra fackliga från övriga Sverige. Man blir lite nördig när man jobbar med sådana här frågor. Kongressen är ju vårt högsta organ som egentligen bestämmer vilken inriktning Polisförbundet ska ha, vad vi ska jobba med fackligt.
Berätta om något minnesvärt?
– Jag minns ju ett år kongressen var i Åre. Vi bodde på ett hotell som låg jättefint vid sjön. Det var fantastiskt fint, som det är rent allmänt i Åre i september. Men det var så mycket diskussioner att jag inte kom utanför dörrarna på tre dagar. Det är lite speciellt, men det är lite så det kan vara ibland. Man får jobba på ändå.
Vad hoppas du på för beslut denna kongress?
– Det brukar alltid finnas motioner om att restid ska anses vara arbetstid. Det är vår evigt stående fråga och där är vi eniga i Polisförbundet, men får inte med arbetsgivaren. Det påverkar våra medlemmar varje dag.
Tips från veteranen till förstagångaren?
– Var väl förberedd när du kommer dit, gå igenom handlingarna och alla motioner innan. Var över lag inlyssnande och öppen för diskussioner. Ta tillfället i akt att skapa kontakter. Det är lärorikt att vara med, man skaffar sig erfarenhet, ta vara på det.
Och tips till alla de som inte ska till kongressen – kan man skicka med något till er som kongressombud?
– Har man tankar kring någon specifik motion tycker jag man ska höra av sig till sin region. Jag har inte varit med om så många gånger att medlemmar hör av sig, men man skulle kunna få till sig en infallsvinkel ingen funderat på tidigare och att det påverkar hur vi ser på någon motion.