Våldsamma kravaller har ägt rum på flera håll i Storbritannien sedan en dryg vecka. Detta efter att en 17-åring dödat tre små flickor och skadat ytterligare både barn och vuxna i en knivattack i Southport nära Liverpool. De som initierat upploppen ska enligt brittisk polis vara högerextrema aktörer. Våldsamheter riktar sig mot bland annat moskéer, men också mot privatpersoner med invandrarbakgrund. Pojken som begick dådet har föräldrar från Rwanda och missnöje med migrationspolitiken hävdas vara demonstranternas bevekelsegrund. Men Stuart Cowan, ordförande för British Transport Police Federation* säger att många knappt vet varför de demonstrerar.
– Många människor är olyckliga. Missnöjda med det politiska landskapet i landet. De tror de att det här ger dem en röst. Men jag tycker det är tragiskt att det här får överskugga den fruktansvärda tragedi det är att tre små barn har mist sina liv.
Han säger att många av demonstranterna som polisen tar hand om är alkoholpåverkade. Och att det skett mycket plundringar i samband med upploppen.
– Det här ger inte någon en röst.
Regeringen har gått ut med att man ska ta krafttag mot de som grips i samband med upploppen och personer har redan dömts för att ha medverkat. Den lokala polisen på de orter där upploppen sker får nationell förstärkning. 6000 specialpoliser har utlovats av Storbritanniens regering. Enligt Stuart Cowan är det specialister från flera olika poliskårer, bland annat hans egen.
– Det är personer med träning på att hantera folkmassor och upplopp.
För poliserna som jobbar under upploppen innebär det hårt belastning såväl psykiskt som fysiskt säger Stuart Cowan.
– Vi har flera skador så som brutna ben och liknande. Poliser utsätts också för rasistiska påhopp från demonstranterna. Sen har vi den långsiktiga påverkan av långa arbetsdagar, familjer som går hemma och oroar sig.
*Många poliskårer
Storbritannien har drygt 40 lokala poliskårer och ett antal nationella. Bland annat Defence Police, The Civil Nuclear Constabulary, där alla poliser är beväpnade och Transportpolisen, med ansvar för säkerheten på och runt tågtrafiken i England, Skottland och Wales. De senare har beväpnade sektioner i London, Birmingham och Manchester.
Brittisk Polis har därmed inte heller en utan flera arbetstagarorganisationer som skiljer sig en del från Polisförbundet i Sverige. De har till exempel inte facklig förhandlingsrätt.
Han säger att brittiska poliser som utsätts för olika typer av övergrepp i sitt arbete har svårt att få upprättelse i det brittiska systemet.
– Om en person står åtalad för flera brott, där brott mot en polis är ett av dem, prioriteras ofta det ned. Det finns brottsrubriceringar som fokuserar på att skydda till exempel blåljuspersonal, men det är väldigt sällan någon döms för det.
Detta är något man driver från arbetstagarorganisationernas sida. Och regeringen har flaggat för att man ska ta tag i saken.
– Men det tar för lång tid, säger Stuart Cowan.
Brittisk polis är normalt inte beväpnad med handeldvapen. Det är inte heller de poliser som står längst fram i linjen vid upploppen enligt Stuart Cowan.
– De är beväpnade med batonger och sköldar. Och elchockvapen. Men vi har inte tillgång till vattenkanoner och liknande.
På frågan om han tycker att poliserna är tillräckligt väl rustade svarar han att man alltid önskar sig fler redskap.
– För upprorsmakarna spelar inte enligt reglerna. De kastar saker på poliserna som stora stenar och tegel. Det är en ständigt pågående dialog med regeringen om vad vi behöver.
Avseende skjutvapen är han dubbel.
– Många poliser skulle inte vilja bära skjutvapen. Men att ha den kapaciteten på plats är såklart viktigt. Sen kan man ju fundera på om vissa skulle våga göra motstånd på samma sätt om de såg att polisen var beväpnad.
När Polistidningen pratar med Stuart Cowan ser han inte riktigt hur upploppen ska få ett slut. Samma morgon har polisen enligt media gjort gryningsräder i London och kunnat stoppa flera initiativtagare. Men det finns fler underrättelser som tyder på att mer är på gång.
Avseende polisernas arbetsmiljö tycker Cowan ändå att polisedningen gör ett bra jobb och att ledarskapet prioriterat polisernas säkerhet. De olika poliskårerna och även deras arbetstagarorganisationer jobbar tätt ihop. Både i syfte att stävja våldet och att värna polisernas säkerhet menar han.
– Men vad det här får för konsekvenser på lång sikt vet vi inte se förrän det är över.
Just nu säger han att alla hoppas på regn. Dåligt väder brukar hindra folk från att ge sig ut på gator och torg.
– Men här skiner solen och nu närmar sig också helgen, säger han.