Annons
Annons

Fransk polis väcker hopp med bok om suicid

Den franske polisen Christophe Girard var nära att ta livet av sig, men hejdade sig i sista stund. Nu har han skrivit en bok om självmordsrisker i poliskåren. Och väcker med den hopp inom kåren.
21 mars 2025, 09:27

I sin bok vittnar 49-årige franske polisen Christophe Girard om de tuffa kraven i vardagen som nästan knäckte honom. En dag för åtta år sedan körde han ut på landet. Han mådde inte bra och övervägde självmord. Han hade tjänstevapnet i fickan.  På den tiden kunde han inte förstå orsakerna bakom depressionen.
– Plötsligt såg jag min hund i backspegeln. Hon tittade med empati på mig, säger han.
Det fick honom att vakna upp och ställa sig frågan vad han höll på med.
– Hunden räddade mitt liv, säger han och visar upp en bild på sin weimaraner i mobilen. 

fra
J’ai fallit en finir finns endast på Franska och ges ut av L'Archipel

 

Nu har Christophe Girard skrivit boken ‘’Jag var nära att göra slut på mig själv’’ (‘’J’ai fallit en finir’’) som kom ut i höstas och har fått stor uppmärksamhet i franska medier. 

Statistiken visar att över 50 franska poliser tog sina liv förra året. Över 1.200 franska poliser har begått självmord av orsaker relaterade till yrket de senaste tjugosju åren.

Frankrike anses vara ett mycket tufft land för poliser. De senaste åren har samhället präglats av extremt allvarliga terrorattacker och enorma sociala motsättningar.
– Vi poliser vet aldrig vilka risker vi kommer att mötas på jobbet från en dag till en annan och det skapar stor stress. I Sverige känner så klart poliserna igen exakt samma situation, säger Christophe Girard som upplevt döden på nära håll flera gånger.
Redan som ung polis vid 23 års ålder hamnade han i ett skottdrama och fick slåss för sitt liv mot ett kriminellt gäng.

Men det var först i 35-års åldern han började få psykiska problem. Han sökte hjälp hos en psykiatriker och berättar att terapeuten gick igenom barndom och äktenskap, chefer och kollegor, men fann ingenting.
Efter en viss tid blev dock allt tydligt. 
– Jag led av posttraumatisk stress. Det var inte en utan flera yrkesupplevelser som spökade, förklarar Christophe Girard som inte längre jobbar på fältet, utan sysslar med utredningar. 

Att tala och berätta för varandra vad vi upplevt, kan rädda polisers liv

Idag säger han sig må bra och lider inte längre av sina traumatiska upplevelser.
I Frankrike förs sedan många år en detaljerad statistik om de anställdas psykiska och fysiska arbetshälsa. Det är fackföreningarna som krävt fram noggranna uppgifter av staten.
– Statistiken kan hjälpa oss att slå larm om några siffror avviker från standard, säger Marc Hocquard vid fackförbundet UNSA Police.
Under 2024 sjönk självmorden en aning. Marc Hocquard befarar att det bara rör sig om en tillfällig nedgång.
– Mycket tyder på att polisens uppdrag under Sommar-OS i Paris kan ha ingjutit viss glädje i vardagen. Det blev ett avbrott i den vanligtvis tuffa vardagen, säger han.

Men hur kan man veta att självmorden verkligen är relaterade till yrket?
– Ofta efterlämnar poliserna ett brev där de berättar om den tunga arbetskraven och som lett dem till att de tagit sina liv, säger Marc Hocquard.
För att undvika tragiken, uppmanas poliser över hela landet att rapportera om en kollega tycks må dåligt.
– Om något inte verkar stämma, ska det genast rapporteras. Innan det är för sent kan då åtgärder vidtas.

Christophe Girards hund. Foto: Johan Tollgerdt

Polisen Christophe Girard konstaterar efter samtal med kollegor i Storbritannien, Belgien, Italien, USA och Kanada att självmordsrisken är hög i flera länder. Men det är i den kanadensiska delstaten Quebec man kan ha funnit bäst lösning.
– Att tala och berätta för varandra vad vi upplevt, kan rädda polisers liv, säger Christophe.
Han berättar att grundliga avlastande samtal har lett till en kraftig nedgång av självmord inom polisen i Quebec.
Nu turnerar Christophe Girard Frankrike runt för att tala på polisstationerna. Hans bok har visat sig ha en stark dragkraft. Poliserna kommer och lyssnar och talar sedan om egna traumatiska upplevelser i yrket.
– Ordets kraft, säger Christophe Girard. Det är nog det bästa hjälpmedlet mot självmord som vi hittat tills nu.


Behöver du stöd?

Om du mår dåligt finns hjälp att få. Kontakta din vårdcentral eller ring:

  • Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
  • Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
  • Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. 
  • Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig ska du söka vård genast på en psykiatrisk mottagning eller ringa 112.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst