Enligt gällande kollektivavtal har alla rätt till 28 dagars sammanhängande ledighet under sommaren. I den ledigheten kan också till exempel fridagar ingå. Och enligt Polisförbundets tolkning av den partsgemensamma överenskommelsen har småbarnsföräldrar rätt att förlänga den perioden med föräldradagar.
Från Polismyndighetens nationella HR har dock information gått ut som kan läsas som att även föräldraledighet ska räknas in i de fyra veckorna. I information på Polisens intranät står:
”Normalt sett har du möjlighet erhålla din semesterledighet så att du får en sammanhängande ledighetsperiod om minst fyra veckor under perioden juni–augusti. I den sammanhängande ledighetsperioden kan även annan ledighet, exempelvis föräldraledighet, räknas in.”
Enligt Mikael Eksholm har informationen, förutom på Polisens intranät, gått ut i mejl och via utbildningar. Det riskerar att få svåra konsekvenser inför semesterplaneringen menar han och säger att Polisförbundet trycker på för att HR ska gå ut med någon form av dementi eller klargörande.
– Det är viktigt att det görs nu så att man hinner ta hänsyn till det i sommarplaneringen. Sen måste vi ju prata om varför det här har uppstått och se att det inte sker igen.
Mikael Eksholm pekar på att informationen riskerar att påverka alla anställda med barn. Men också de som inte har barn men riskerar att behöva ändra på sina semestrar om man måste rätta till eventuella fel i efterhand. Och att det riskerar att bli stökigt för planerande chefer.
– Vår hand är utsträckt till verksamhetschefer att hjälpa dem med detta, säger Mikael Eksholm, arbetstidsansvarig på Polisförbundet.
De finns ju de som tycker att det är orättvist att föräldrar kan få längre ledighet på det här sättet, hur tänker du kring det?
– Vi har ju ändå den lagstadgade rätten att vara hemma med sina barn att ta hänsyn till. Det är ju en möjlighet samhället har gett oss.
Mathias Berg är förhandlingschef på Polismyndigheten. Han säger att han är förvånad att situationen har uppstått då han uppfattar det som att facket och arbetsgivaren är helt överens i frågan om föräldraledigheten och semestern och att det inte rör sig om någon ny skrivning.
Enligt föräldraledighetslagen räcker det att begära föräldraledigt två månader i förväg. Men Polismyndigheten och Polisförbundet har gjort en alternativ överenskommelse om att den som vill vara föräldraledig under sommaren ska anmäla det redan 28 februari, det vill säga samtidigt som man ansöker om semestern.
– För många år sedan hade vi problem med att de som inte fick semester när de ville och hade föräldraledighet i stället begärde föräldraledighet. Plötsligt var alla lediga i juli vilket ju inte fungerar för verksamheten. Det var detta som gjorde att vi ändrade ordningen så att föräldraledigheten ska vara känd innan semestern ska förläggas, säger Mathias Berg.
Han menar att det stämmer att man, som huvudregel, har rätt att ha fyra veckor sammanhängande semester. Och att semester och föräldraledighet inte ska blandas samman utan följer två olika regelverk. Men om man har förlagt föräldradagar så att det blir svårt för den som gör schemat att hitta fyra sammanhängande veckor för semestern inom sommarperioden kan man behöva välja.
– Då kan man få möjligheten att byta föräldradagar mot semester eller räkna in föräldradagarna i den sammanhängande fyraveckorsperioden.
Han hänvisar till en skrivning i arbetstidsavtalet som lyder:
”Innan arbetsgivaren avser att fatta beslut om semesterplan som avviker från arbetstagarens önskemål bör arbetsgivaren föra en dialog med arbetstagaren för att i möjligaste mån tillgodose arbetstagarens önskemål om dennes sammantagna ledighet för juni, juli och/eller augusti.”
Det är här oenigheten finns enligt Mikael Eksholm.
– Arbetsgivaren har, oavsett om man också sökt föräldraledighet under semesterperioden juni till augusti, inte rätt att förlägga semester på de dagarna.
Han förtydligar att detta avser de tre lagstadgade perioderna för föräldraledighet.
– Jag tycker arbetsgivaren borde förstå att vi inte är överens här. Och att det ju borde ligga i deras intresse också att se till at vi blir det. Tidigare år har man inte gått ut med den här informationen.
Polismyndighetens Mathias Berg menar att det inte brukar vara något problem i praktiken. Arbetsgivare och medarbetare brukar enligt honom kunna lösa det så att sommarledigheten fungerar för både arbetstagare och verksamhet. Han kan heller inte minnas att fack och arbetsgivare någonsin tvistat om detta.
– För oss är det ju också viktigt att medarbetarna får återhämtning. Vi vill ju vara så attraktiva arbetsgivare som möjligt utifrån förutsättningarna.